Ova prerano rođena beba nije trebala preživjeti, ali pokazala je da je sve moguće

Prerano rođena beba koja nije trebala preživjeti je pokazala da je sve moguće. Preživljavanje u tako mladoj dobi se nikada nije dogodilo.

Bebe kao Curtis nemaju nikakvih šansi za preživljavanjem, no to nevjerojatno dijete – rođeno nakon samo 21 tjedan pokazalo je da ne postoje pravila te je sada upisano u Guinessovu knjigu rekorda.

Jednostavno rečeno: Nitko do sada nije rođen tako mlad, a da je preživio.

Curtisova priča zaista je intrigantna. Za njegovu je majku, Michelle „Chelly“ Butler, sve dobro išlo tijekom trudnoće dok nisu započeli prerani trudovi zbog kojih je 4.7.2020. godine hitno prebačena u bolnicu.

Tada je sve krenulo nizbrdo. Curtis je rodila 132 dana prerano, a beba je imala samo nekoliko grama; bebina sestra blizanka, C’Asya, preminula je samo dan nakon rođenja.

Prognoza za malu bebu Curtisa nije bila dobra – no, čudo se dogodilo. Curtis je prošao kroz svaku zapreku, a sada je sretan i zdrav te je postao „najmlađa beba na svijetu koja je preživjela.“

Liječnici su opravdano iznenađeni.

„Preživljavanje u tako mladoj dobi se nikada nije dogodilo, prije nego je Curtis rođen, šansa za preživljavanjem bi mu bila manja od 1%“, rekao je doktor Colm Travers.

Travers je bio „zabezeknut“ kada je vidio da tako mala beba dobro reagira na liječenje dan nakon rođenja – kako je vrijeme odmicalo Curtis je počeo dokazivati da je sve moguće. S manje od 1% šanse za preživljavanjem, on nije odustao.

„Nadmašio je sva medicinska očekivanja“, rekao je Travers, „Gestacijska dob i težina nakon rođenja dva su faktora koji uvjetuju mogućnost za preživljavanjem, a drugi faktori uključuju spol, je li beba blizanac ili samac i je li majka dobivala steroide u trudnoći koji su potaknuli razvoj pluća bebe. Curtis nije spadao ni pod jedan od tih kriterija.“

No, situacija nije bila bez svojih izazova. Beba je provela 275 dana u bolnici te je trebala pomoć s učenjem kako da jede. On još uvijek treba kisik i cijev za hranu te liječnici kažu da su neke stvari još uvijek nesigurne.

Liječnik Brian Sims, koji je liječio Curtisa, rekao je da ne postoji obrazac koji treba slijediti jer „ne postoji nitko kao on“, no moguće je da će zbog njega liječnici znati kako liječiti i drugu prerano rođenu djecu.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala