Protjerat će Bošnjake! Hadžidedić: Građani su u zabludi, radi se na podjeli BiH! (VIDEO)

Mnogi bi kazali da je ta prekretnica još od 1995. zastupljena u našoj državi. U posljednje vrijeme sve su veći napadi iz bh. entiteta RS, po pitanju ustavnog poretka države, zatim udara na Ustavni sud BiH i državnu imovinu. HDZ faktor ne propušta priliku da govori o izmjeni Izbornog zakona. Iako je odluka iz Strasbourga u predmetu ‘Kovačević’ jasna po pitanju načina kako bi se izbori u BiH trebali održavati. O tome i još brojnim pitanjima govorio je Zlatko Hadžidedić, profesor međunarodnih odnosa, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

– Situacija se u svakom pogledu zaoštrava. Evidentno je da postoje razni planovi koji su već postali istaknuti, tipa ovoga što dolazi iz RS-a, zatim podrška koju Dodik i Čović jedan drugom daju u smislu jačanja centrifugalnih sila. Postoji podrška koju njih dvojica uživaju, kao i Srbija i Hrvatska, od nekih ključnih međunarodnih faktora. Mislim na Veliku Britaniju koja im daje takvu podršku još od 1990. i 1992. Dugo vremena su se SAD odupirale takvim planovima. Sa dolaskom Bidenove administracije, američka administracija se u velikoj mjeri slaže sa Velikom Britanijom oko toga da BiH treba etnički podijeliti. Sada se to transformiralo u plan koji znači da bi BiH trebalo podijeliti duž linije etničkog razgraničenja. Mislim da je to nešto što je u igri. Posljedica toga je ovo što vidimo sada – istakao je Hadžidedić.

Nekoliko stvari postoji koje tiču udara na BiH. Hadžidedić se osvrnuo na to šta bi mogao biti rasplet ove cijele situacije. Kaže da sve to svjedoči o tome da se stvaraju preduslovi da se BiH podijeli, te da Srbija i Hrvatska preuzmu njene dijelove i da se taj zapadni dio pripoji EU.

– Nisam baš tako optimističan. Čuli smo nedavno ministra vanjskih poslova koji smatra da je to velika stvar da se ojača podrška EU Federaciji i da neće podupirati RS. Nije osoba koja je kompetenta da vrši taj posao koji je uzeo da vrši. Vuče ka tome da će to predstavljati dvije države. Sam taj signal da su njemu došapnuli da bi to moglo biti na dnevnom redu ukazuje da je podjela BiH uveliko u igri – naglašava Hadžidedić.

Dotakao se toga i koja je uloga međunarodne zajednice u svemu ovom. Smatra da treba biti naivan, pa da sve to ne vidimo.

– Uloga je takva da dvije vodeće sile (Velika Britanija i SAD) jednostavno djeluju na takav način da su prihvatile tu ideju, da je etnička podjela nešto što donosi stabilizaciju na ovim prostorima. Svojevremeno su smatrali da treba po svaku cijenu sačuvati granice BiH i da se ne smiju dirati. Sada bi se reklo da se pojavio taj pristanak kod SAD-a da se po svaku cijenu ta etnička podjela provede u djelo i da imamo taj dio koji je pod kontrolom HDZ, doći će pod kontrolu Hrvatske i da će se bošnjačko društvo protjerati – rekao je Hadžidedić.

Prošle godine je Bosne i Hercegovina dobila status kandidata za Evropsku uniju. Hadžidedić je kazao da li je to samo jedan plašt iza kojeg se nešto drugo valja na međunarodnoj sceni.

– Mislim da jeste varka kako bi se stanovništvo zavaralo da pomislimo sve je u redu i da ćemo se priključiti EU. Postoji velika zabluda građana da će sve biti u redu sa EU. Pogledajmo Hrvatsku. Država je u jako lošem stanju. Ona je u čudnom stanju. Pripajanje EU ne znači ništa u datoj situaciji. Mislim da EU nije formacija dugoročnog karaktera. Sada kad je izbio rat u Ukrajini, vidimo da se nešto sasvim drugo sprema, a to je slabljenje EU. Pitanje je kako će EU to sve izdržati – smatra Hadžidedić.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala