Baka Dragica iz Uzarića kraj Širokog Brijega proslavila 100. rođendan

Baka Dragica Zovko Bovka iz Uzarića kraj Širokog Brijega danas je proslavila 100. rođendan

Rođena je 30. travnja 1922. godine u širokobriješkom selu Buhovo. Iako danas na rođendanskoj torti ima troznamenkasti broj, život je nije mazio.

“Suprug Stjepan je poginuo 1945. godine, nakon samo pet godina braka tako da je Dragica udovica punih 77 godina”, kaže Dragičina unuka Dijana.

Brojno je potomstvo iza bake Dragice, koju mještani Uzarića gotovo i ne znaju pod tim imenom. Za sve je ona dobra starica Bovka, uvijek nasmijana, vedra, blaga i spremna za čašicu razgovora.

“Rodila je troje djece, od kojih je danas živa kći Kata. Ima devetero unučadi, dvadeset dvoje praunučadi te devetero šukununučadi, a još jedno je na putu” , kazao nam je Dragičin unuk Ivan, pazivši pritom da nekog ne zaboravi.

Težak život u krševitoj i nekad siromašnoj Hercegovini, podizanje djece bez supruga, a potom i teška sudbina žene koja je, poput brojnih drugih koje dijele njezinu sudbinu, pokopala svoju djecu i unuka, koji je poginuo u prošlome ratu, nisu je slomile. Kroz život ju je, kaže, vodila vjera u Boga i uzdanje u bolje sutra.

Još uvijek je realitvno dobrog zdravstvenog stanja. Do godinu-dvije dana unatrag je redovito išla na misu nedjeljom i blagdanima te posjećivala rodno Buhovo. Danas s ponosom gleda svoje potomstvo svjesna da je svoju životnu misiju ispunila.