Odlične vijesti: Evo šta bi trebalo pojeftiniti narednih dana

Cijene pilećeg mesa i peradarskih proizvoda trebali bi pojeftiniti u narednih desetak dana u Bosni i Hercegovini.

Ta informacija potvrđena je u Koordinaciji peradara/živinara BiH, a kao razlog smanjenje cijena naveli su odluku Srbije da ukine embargo na izvoz žitarica u BiH.

Narednih dana bi trebalo doći do blagog pada cijena pilećeg mesa i proizvoda u peradarstvu kada se ta sirovina koja je uvezena iz Srbije počne koristiti u hrani (za perad op.a.) – naveo je za BHRT Edin Jabandžić iz Koordinacije peradara/živinara BiH.

Agresija na Ukrajinu, koja predstavlja jednu od evropskih žitnica, dovela je do problema u snabdijevanju tržišta žitaricama od čije cijene u najvećoj mjeri zavisi konačna cijena pilećeg mesa.

Svaki brojler u prosjeku pojede oko četiri kilograma stočne hrane tokom jednog ciklusa, a uzme li se u obzir da BiH, koja ima malu proizvodnju žitarica, godišnje proizvede oko 30 miliona brojlera jasno je koliko su ovdašnji peradari ovisni od uvoza i koliko sve to utječe na cijenu finalnog proizvoda.

Podsjetimo da se cijene pilećih fileta trenutno kreću od 12 KM do 14 KM. Kilogram svježeg pileta je oko 6 KM, kao i kilogram bataka.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala