Austrija: Život će ove godine biti skuplji i do 2.400 eura na godišnjoj razini

Pandemija koronavirusa, a posebno rat u Ukrajini, povećavaju troškove života. Radnička komora Beča izračunala je da će život u Beču ove godine biti skuplji između 1200 i 2400 eura.

Preračunato, troškovi života rastu za 100 do 200 eura mjesečno. Pokazuju to ocjene i istraživanja bečke Radničke komore za Radio Beč. Točan iznos ovisi o stvarnoj inflaciji na kraju godine. Ekonomski istraživački institut (WIFO) trenutno predviđa godišnju inflaciju od 5,8 posto.

Procjena Austrijske narodne banke (OeNB) znatno je veća (oko 9 posto). Prognoza pretpostavlja da će se rat u Ukrajini intenzivirati i da će se protiv Rusije poduzeti ozbiljne mjere. Embargo protiv ruske nafte i plina mogao bi uzrokovati daljnji rast cijene, kaže Dominik Bernhofer iz Radničke komore (AK) Beč.

“Naftni embargo ne pogađa tako jako Austriju jer Austrija nije previše ovisna o ruskoj nafti. Ali, naravno, to ima utjecaja na cjelokupno tržište.”, ističe se.

Šef odjela porezne politike strahuje da će doći do novih visokih cijena goriva. Plinski embargo bio bi dramatičniji “s jedne strane za austrijsko gospodarstvo te privatna kućanstva koja se puno griju na plin, te s druge strane naravno i za industriju kojoj je plin potreban za proizvodnju”.

Bečani su još više pogođeni rastom cijena, čak i ako su apsolutne brojke ispod austrijskog prosjeka (oko 1400 eura prema prognozi WIFO-a). To je zbog činjenice da u Beču ima puno ljudi s niskim primanjima koji posebno pate od povećanja cijena.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala