Planirate ljetovanje u Hrvatskoj? – Pripremite se na žešće poskupljenje u sezoni

Cijene sve više rastu kako se bliži glavni dio sezone

Ovog ljeta boravak u hotelima na hrvatskoj obali u jeku sezone biće skuplji za 50 odsto.

– Analize pokazuju da je smeštaj u jadranskim kampovima i hotelima već zabilježio rast cijena od 20 do 25 odsto, u odnosu na prošlu godinu, a zbog značajno povećane potražnje i dobrog tempa rezervacija za glavnu sezonu, cijene će u izuzetnim slučajevima porasti i do 50 odsto – potvrdila je Sanja Čižmar iz „Konferencije 505“. Rastuća inflacija i rast gotovo svih ulaznih troškova, od hrane do troškova energije i rada, nisu ostavljali domaćinima mnogo manevarskog prostora, piše Večernji list.

Rizici su generalno veći u objektima sa složenijom uslugom, posebno kada je uključena hrana, pa su korekcije oštrije u hotelima nego u porodičnom smještaju.

– Hotelsko-turistički sektor u Hrvatskoj nije sam u podizanju cijena. Slični trendovi su prisutni u većini zemalja Mediterana, tako da ne vjerujem da će se pozicioniranje cijena značajno izdvojiti od ostalih destinacija na Mediteranu. Na kraju krajeva, zbog opšteg talasa rasta cijena svih vrsta roba i usluga, potrošači očekuju veće cijene. Međutim, biće umjetnost pratiti tržišne trendove i shodno tome aktivno prilagođavati cijene kako bi se održala konkurentnost – ističe Čižmar.

Asortiman za svaki džep

– Poskupljenja su najveća u onim objektima koji u protekle dve godine nisu digli cene, a u porodičnom smeštaju često ne prelaze 10 odsto. Srećom, imamo asortiman za svaki džep, od premijum i standardne do niskobudžetne ponude – kaže Nedo Pinezić, konsultant specijalizovan za porodični smještaj, koji podsjeća da cijene sve više rastu kako se bliži glavni dio sezone.

Dodaje da su cijene trenutno niže za tridesetak odsto nego što će biti od jula pa nadalje, a u špicu dvije-tri ljetnje nedjelje “verovatno ćemo biti svedoci dodatnih poskupljenja”.

– Recimo, noćenje u apartmanu sa tri zvezdice, koje je ranije koštalo 80 evra, sada će biti 110 do 130 evra, a u špicu verovatno i znatno iznad toga. Na delovima obale sa većom koncentracijom objekata slabijeg kvaliteta može se, naravno, proći i povoljnije. Iako praktično nema Rivijere bez bar jednog deluks hotela, pravilo je da je lakše pronaći zonu jeftinijih cena koja se spušta obalom ka jugu. Recimo, na Crkveničkoj rivijeri, pojedinim ostrvima, kao i u manjim mestima makarskog područja, gde masovno gravitiraju gosti iz BiH, nema koncentracije skupih hotela kao u Istri, a ima dosta povoljnog porodičnog smeštaja.

Posebne cijene u maju

Dalibor Čanaglić, produkt menadžer agencije Palma travel kaže da rezervacije ponovo stižu poslije zastoja zbog Ukrajine.

– Jug je i dalje najslabiji. Za Brač, Korčulu, Makarsku rivijeru… trenutno postoji popust od otprilike 30 odsto za određene periode tokom cele sezone. Za boravak u maju postoje posebne cene duž obale. Na srednjem i južnom Jadranu jeftinije je boraviti u smeštaju, ali kada se tome dodaju troškovi putarine, tunela ili trajekata, na primer, Korčula, za koju trenutno postoji popust do 35 odsto, može biti skuplja od odmora u Crikvenici – kaže Dalibor Čanaglić.

Sve u svemu, gdje god da krenete, za smještaj će vam gotovo uvijek biti potrebno barem nekoliko stotina kuna više nego prošle godine. Uz lijepe izuzetke poput Novalje, gde će domaćini naplatiti samo pet kuna više smještaj bračnom paru iz Zagreba koji je krajem maja ove godine garsonjeru platio 215 kuna, odnosno 30 evra po noćenju, piše Večernji list.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala