U BiH profesionalni vozači više neće morati imati završenu školu

Usvajanje ove izmjene podrazumijeva brisanje dosadašnjeg obveznog uslova koji su morali ispunjavati profesionalni vozači autobusa i teretnih vozila – obveze završetka trećeg stepena stručne spreme za zanimanje vozača motornog vozila

Profesionalni vozači u Federaciji BiH više neće morati imati završenu strukovnu školu za zanimanje vozača.

Zbog svakodnevnih komplikacija i nemogućnosti pronalaska dovoljnog broja profesionalnih vozača, krenulo se u izmjenu Zakona o cestovnom prijevozu FBiH- piše Hayat.

Usvajanje ove izmjene podrazumijeva brisanje dosadašnjeg obveznog uslova koji su morali ispunjavati profesionalni vozači autobusa i teretnih vozila – obveze završetka trećeg stepena stručne spreme za zanimanje vozača motornog vozila.

Kako se navodi u obrazloženju i razlozima donošenja navedene izmjene Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, veliki broj firmi koje se bave prijevozom putnika i tereta u FBiH suočava se s problemom nedostatka vozača autobusa i teretnih vozila kategorije C i D. Problem nedostatka voznog osoblja nastaje zbog povećanog obujma posla u djelatnosti prijevoza, kao i velike potražnje za voznim osobljem i sve češćih odlazaka na rad u zemlje Evropske unije.

S druge strane, u FBiH osoba, uz to što ima diplomu završenog fakulteta ili bilo koje srednje škole, mora imati i treći stepen stručne spreme za zanimanje vozača motornog vozila jer bez toga ne može dobiti certifikat za obavljanje poslova vozača autobusa ili kamiona. Nametanjem ove obveze doprinosi se nedostatku voznog osoblja – stoji u obrazloženju. Također se navodi kako edukacija i priljev novih vozača motornih vozila iz srednjih škola nisu ni približno dovoljni za zadovoljenje potreba privrede. Zbog navedenog se većina prijevoznika u FBiH suočava sa sve izraženijim problemom popunjavanja radnih mjesta vozača autobusa i teretnih vozila. Mnogi gradovi i općine u FBiH nemaju srednjoškolske ustanove za školovanje ove vrste kadrova, što također doprinosi njihovu deficitu na tržištu rada.

Problem je, stoji u obrazloženju spomenutog zakonskog rješenja, toliko izražen da prijeti značajnim smanjenjem obima prijevoza putnika i roba, odnosno prepuštanjem prijevoza putnika i tereta stranim prijevoznicima iz regije i EU-a, što bi zbog nedostatka voznog osoblja moglo dovesti do zatvaranja djelatnosti nekih firmi. Zatvaranje firmi bi pak prouzročilo ogromne štete, kako u procesu proizvodnje roba tako i u sferi javnog prijevoza putnika.

U obrazloženju se također navodi kako analiza propisa iz zemalja okruženja i EU-a pokazuje da u većini zemalja na mjestu vozača može raditi svaka osoba koja završi srednju školu i ima odgovarajuću kategoriju za upravljanje autobusom odnosno teretnim vozilom, piše Večernji list.

U nekim zemljama ne moraju imati ni završenu srednju školu. Bh. entitet RS već je ranije donio propis prema kojem je dovoljno da osoba ima završenu srednju školu i položen vozački ispit za kategoriju autobusa ili teretnog vozila kako bi radila kao profesionalni vozač.

Predsjednik Udruženja prijevoznika RS-a tvrdi da je iz BiH od 2019. godine do sada otišlo više od 5000 profesionalnih vozača. Također, preregistrirano je između 1200 i 1300 prijevozničkih firmi iz BiH u Sloveniju. Svakoj prijevozničkoj firmi u BiH, ovisno o njezinoj veličini, nedostaje jedan, dva, pet, deset, pa i 50 vozača.

Primjerice, u Banjoj Luci na Zavodu za zapošljavanje nema ni jednog profesionalnog vozača. Natječaji se stalno raspisuju, međutim, vozača koji može sjesti u kamion i otići na put u Evropsku uniju – Nizozemsku, Njemačku… – nema.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala