U BiH za litar ulja radnik mora raditi dva sata, a evo koliko taj omjer iznosi u Njemačkoj

S druge strane, minimalna plaća u BiH je 543 KM, dakle, ako radnik mjesečno radi prosječno 176 sat, za litru ulja bh. radnik mora raditi 2 sata

Posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju Rusije na ovu zemlju, a posljedice sukoba na tlu Evrope već se uveliko osjećaju.

Građane BiH najviše je šokirao i zabrinuo rast cijena brašna, ulja i goriva, piše Večernji list BiH.

Rekorderi

Prvak poskupljenja je suncokretovo ulje, čiju su cijenu trgovci u BiH znali povećavati i tri puta u istom danu. Cijene ulja u posljednjih godinu dana porasle su za više od tri marke. U pojedinim trgovinama cijene litre ulja razlikuju e čak 0,25 feninga.

Tako najjeftinija litra ulja košta 5,65 KM dok najskuplja iznosi 5,90 KM. Litra ulja po cijeni od gotovo 3 KM prevelik je udar na ionako siromašne građane. Poskupljenja su, istina, prema podacima Evropske unije, zabilježena svugdje, no nelogično je to što su cijene osnovnih namirnica u najrazvijenijim zemljama kontinenta i nakon poskupljenja niže nego u Bosni i Hercegovini.

Pa je tako litra ulja 1,3 eura (2,54 KM) u Velikoj Britaniji, 1,49 eura (2,91 KM) u Belgiji, 1,7 eura (3,33 KM) u Italiji, 1,5 eura (2,93 KM) u Srbiji, 1,8 eura (3,52 KM) u Crnoj Gori. U Njemačkoj je tek 2 eura (3,9 KM).

S druge strane, minimalna plaća u BiH je 543 KM, dakle, ako radnik mjesečno radi prosječno 176 sat, za litru ulja bh. radnik mora raditi 2 sata.

Međutim, satnica u Njemačkoj je 9,82 eura pa radnik tamo za sat može zaraditi gotovo 5 litara ulja. I prije enormnog rasta cijena, brojni bh. građani živjeli su na rubu siromaštva. Brojne organizacije i sindikati apeliraju na vlasti da pomognu građanima.

Za minimalne troškove života u ožujku četveročlana obitelj u BiH morala je izdvojiti 2448,46 KM, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Troškovi života, među kojima se 51 posto odnosi na hranu, u martu ove godine veći su za 342,46 KM u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

S druge strane, plaće velikom broju zaposlenih nisu rasle ni marku.

Kupujemo sve manje

Očigledno je da su građani BiH počeli živjeti prema savjetu premijera FBiH Fadila Novalića. On je početkom rujna prošle godine u još jednom valu poskupljenja životnih namirnica u BiH rekao da nije poskupjela litra ulja, nego da će ga građani moći manje kupiti.

– Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Kupit ćete manje litara. Umjesto 100, kupit ćete 63 – kazao je tada Novalić, a njegova izjava izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama.

Iako je tada većinom izazivala podsmijeh, Novalićeva izjava, nažalost, pokazala se proročanskom. Međutim, prema izjavama građana, čini se da ne kupuje samo 37 posto manje. Što možemo očekivati kad građani budu u situaciju da kupuju 100 posto manje?

Na pad prometa žale se i trgovci, kako u trgovinama tako i na tržnicama. Kažu kako građani već odavno kupuju na gram. Suočeni s enormnim poskupljenjima, stanovnike BiH doslovno očekuje borba za život. Oko 70 posto radnika pokušava preživjeti s manjim primanjima od prosječnih, a i prosječna su dostatna samo za hranu.

Oči radnika, penzionera, ali i ostalih građana uprte su u vlast, traže konkretne poteze jer su već odavno očajni. Ipak, u moru loših vijesti i jedna dobra. Naime, najavljeno je pojeftinjenje pilećeg mesa. Razlog za smanjenje cijena, kazao je za faktor Edin Jabandžić, potpredsjednik Udruge peradara BiH, odluka je Srbije da se ukine embargo na izvoz žitarica u našu državu.

– Krenuo je uvoz žitarica iz Srbije, što će na neki način oboriti cijenu. Naime, kukuruz uvezen iz Srbije jeftiniji je više od 100 KM po toni u odnosu na ostale zemlje odakle nabavljamo. Naravno, to će se u konačnici odraziti i na cijenu pilećeg mesa i svih proizvoda od pilećeg mesa – dodao je. Kako dalje kaže, prema njegovoj procjeni, cijena bi trebala biti niža za desetak posto. Podsjećamo, kilogram pilećeg filea kreće se od 12 do 16 KM.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala