Objavljena dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka BiH i naš region

Razdoblje prognoze na koje se SWE usredotočio u svim modelima je juni, juli i august

Meteorološki servis Severe Weather objavio je prvu dugoročnu prognozu za nadolazeće ljeto u Evropi. U svojim prognozama Severe Weather koristi tri modela – ECMWF, UKMO i CFSv2.

Razdoblje prognoze na koje se SWE usredotočio u svim modelima je juni, juli i august. Čini se da nas čeka jako vruće i suho ljeto.
ECMWF model

ECMWF model se često naziva najpouzdanijim modelom u kategoriji dugoročnih prognoza. Iako dugoročne prognoze, posebno one koje se odnose na razdoblje o nekoliko mjeseci unaprijed, nisu potpuno pouzdane, ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti.

U cijeloj južnoj i središnjoj Evropi očekuje se iznadprosječno toplo vrijeme, dok se na sjeveru Europe očekuju temperature blizu prosjeka, možda nešto niže. To će područje biti pod utjecajem niskotlačnog sustava. Na većem dijelu kontinenta ipak se očekuje puno toplije vrijeme od uobičajenog za ljeto.

Prema ECMWF modelu, u BiH kao i u Hrvatskoj se tokom cijelog ljeta očekuju puno više temperature od prosjeka, i to između 1 i 2 Celzijusa stepena više.

Što se tiče količine padalina, diljem Evrope očekuje se puno manje padalina od prosjeka, osim na sjeveru kontinenta.

UKMO model

UKMO model je model meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva. I prema tom modelu Evropa će imati toplije od uobičajenih uvjeta na većem dijelu kontinenta. Intenzitet se smanjuje prema sjeveru, gdje se povećava utjecaj zone niskog pritiska.

Što se tiče oborina, nad krajnjim sjeverom Evrope u zoni niskog tlaka prevladavat će normalni do vlažniji uvjeti. No očekuje se da će ostatak kontinenta biti prilično sušniji od uobičajenog.

U srednjoj Evropi postoje neutralna područja, što upućuje na vjerovatno aktivnu sezonu oluja. Većina oborina ljeti dolazit će od oluja.

I prema ovom modelu BiH očekuju iznadprosječne temperature, i to između 0.5 i 1 Celzijusev stepen. Očekuje se i oko 40-50% manje padalina od prosjeka.

CFSv2 model

CFSv2 je glavni sjevernoamerički model dugog dometa. Ovaj model za Evropu daje nešto drugačiju prognozu od prethodna dva modela.

Nad srednjom i sjevernom Evropom predviđa se viši tlak, a na zapadu potencijalno nizak. Globalne temperature zračne mase su naravno toplije od normalnih u većem dijelu sjeverne hemisfere. Površinske temperature u Evropi su po ovom modelu toplije od normalnih u većem dijelu kontinenta, posebno u središnjim i zapadnim regijama.

Prema sjeveru temperaturne anomalije postaju sve manje. I ovaj model predviđa veća temperaturna odstupanja od prosjeka u BiH i Hrvatskoj, između 1 i 2 Celzijusa stepena, prenosi Index.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala