Trebaju li građani BiH strahovati od otrovnog oblaka iz Slovenije?

Nakon što je u kemijskoj tvornici Melamin u centru Kočevja, u Sloveniji, u četvrtak ujutro odjeknula eksplozija, slovenska je policija pozvala stanovnike u okolici da zatvore prozore i ne izlaze van.

U eksploziji je povrijeđeno više od 20 ljudi, od kojih dvoje teško, četiri osobe se vode kao nestale, a požar je oko 10 i 30 sati ugašen.

Aktivirane su vatrogasne jedinice, medicinske jedinice, jedinice slovenačke ELME (Ekološki laboratorij s mobilnom jedinicom), a aktivirana je i helikopterska pomoć, rekli su Slovenci.

Kako pokazuje karta na meteorološkoj stranici AccuWeather, u tom dijelu Slovenije trenutno puše jugozapadni vjetar što bi značilo da bi otrovni oblak, teoretski, možda mogao doći i do Hrvatske, pa dalje i do granice BiH.

Kočevje se nalazi na stotinjak kilometara zračne udaljenosti od Zagreba ili pedesetak od Karlovca, a nekih 100 kilometara zračnom linijom do Velike Kladuše.

Nakon upita čitatelja o potencijalnim problemima u Hrvatskoj, N1 je kontaktirao Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske. Načelnica Sektora za kvalitetu zraka Jadranka Škevin-Sović rekla je da se na stanicama DHMZ-a Hrvatske prati situacija i da je zasad sve u redu, nikakvih promjena u kvaliteti zraka nema.

Meteorolog Bojan Lipovščak potvrđuje i da je prognoza povoljna te se zbog toga ne očekuje eventualno širenje čestica.

Od meteorologa iz BiH, Nedim Sladić i ostali, niko se još nije oglasio na portalima i društvenim mrežama.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala