Njemačka u velikim problemima, sada im nedostaje čak 558.000 radnika!

Manjak kvalifikovanih radnika, kako dalje proizlazi iz ispitivanja, pogađa sve segmente tržišta rada, ali je posebno izražen na polju zdravstva, socijalne pomoći, obrazovanja i građevinarstva

U Njemačkoj se situacija s nedostatkom stručne radne snage u prvom tromjesečju ove godine dodatno pogoršala.

Kako javlja Institut njemačke privrede (IW) u martu je broj nepopunjenih radnih mjesta za koje poslodavci nisu u mogućnosti da nađu odgovarajuću radnu snagu porastao za dodatnih 88.000 te se sad nalazi na rekordnom nivou od 558.000.

Manjak kvalifikovanih radnika, kako dalje proizlazi iz ispitivanja, pogađa sve segmente tržišta rada, ali je posebno izražen na polju zdravstva, socijalne pomoći, obrazovanja i građevinarstva.

Samo u sektorima zdravstva, socijalne pomoći i obrazovanja šest od deset radnih mjesta nije popunjeno zbog nedostatka odgovarajuće radne snage, stoji u saopštenju IW-a. U pandemijskim godinama 2020. i 2021. je usporen priliv stručne radne snage iz inostranstva, ali je trend povećanog broja nepopunjenih radnih mjesta počeo mnogo ranije. Jedan od razloga je i odlazak u penziju brojčano snažne generacije iz sredine pedesetih.

U subotu je objavljena i informacija savezne vlade po kojoj posljednjih godina raste broj penzionera, tj. osoba koje su navršile 67 godina, a koje su još uvijek aktivne na tržištu rada. Prošle godine je 1,05 miliona stanovnika starijih od 67 bilo u nekoj formi radnog odnosa, što je osjetni porast u poređenju s 2010. kada je samo 685.000 penzionera još uvijek dodatno uz penziju odlazilo na posao.

Ovaj fenomen povezuje se s manjkom stručnjaka zbog čega poslodavci mnoge kvalifikovane radnike i nakon odlaska u penziju vraćaju na staro radno mjesto. Osim pojačanog uvoza stručnjaka iz zemalja Evropske unije, Njemačka je olakšala proces sticanja radnih i boravišnih dozvola i za stanovnike zemalja izvan EU. Tako je od 2016. na snazi program zapošljavanja radnika sa zapadnog Balkana koji omogućava migraciju na njemačko tržište rada. Poslodavci i sindikati su odmah nakon početka rata u Ukrajini od vlasti zatražili ukidanje birokratskih prepreka kako bi se izbjeglice iz Ukrajine što brže integrisale u njemačko tržište rada.

Kako piše Večernji list, potražnja za radnicima u Njemačkoj veća je nego ikad. Indeks radnih mjesta BA-X njemačkog Federalnog zavoda za zapošljavanje u aprilu je bio viši nego ikad sa 138 bodova, objavio je prošlog mjeseca Federalni zavod za zapošljavanje.

Prema istom izvoru, kraj većine korona ograničenja i prolejćno oživljavanje tržišta rada doprinijeli su usponu u martu. Pogođeni su gotovo svi sektori, a posebno ugostiteljstvo, javlja dpa.