Za 10 migranata se ne zna ko su, ukopani u Bihaću i Velikoj Kladuši

Od početka migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona smrtno je stradao 51 migrant, najviše njih nesretnim slučajem, utapanjem u nekoj od ovdašnjih rijeka ili u saobraćajnim nesrećama, ali bilo je i slučajeva ubistava i samoubistava.

U 2018. godini imali smo pet slučajeva u kojima su migranti smrtno stradali, tokom 2019. taj broj se povećao na 21, da bi ih 2020. godine bilo 16. U prošloj godini sedam migranata je nastradalo, a u ovoj godini dosad imamo jedan smrtni ishod i radi se o slučaju ubistva koji se nedavno dogodio u Bihaću. Tada je u sukobu dvije grupe migranata jedna osoba ubijena iz vatrenog oružja”, kazao je Beganović.

Migrant koji se u protekli petak na području Bihaća utopio u rijeci Uni stradao je nesretnim slučajem, pokazala je policijska istraga, a stradali nije identifikovan jer kod sebe nije imao lična dokumenta, pišu Nezavisne.

Prema njegovim riječima, poseban problem je identifikacija stradalih migranata, jer se najčešće dešavalo da kod njih nisu pronađeni lični dokumenti.

“Ipak, u 40 slučajeva uspjeli smo izvršiti identifikaciju i preko matičnih ambasada tijela su preuzele porodice stradalih migranata. U preostalih 10 slučajeva lica se vode kao neidentifikovana i putem međunarodne pravne pomoći pokušavamo ih identifikovati kako bismo njihova tijela predali porodicama”, istakao je Beganović.

U međuvremenu, do okončanja procesa identifikacije tijela su ukopana na gradskim grobljima u Bihaću i Velikoj Kladuši.

U policiji navode kako je migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona pod kontrolom, a prema podacima MUP-a USK u prihvatnim centrima smješteno je oko 850 migranata, od čega njih oko 500 u centrima Lipa i Borići u Bihaću.

Procjenjuje se da van centara trenutno boravi oko 1.800 migranata, od čega njih 1.300 na području Bihaća i oko 500 u Velikoj Kladuši.

Ovi migranti, kažu u policiji, borave u napuštenim i devastiranim stambenim i proizvodnim objektima, te u divljim kampovima koji se nalaze na otvorenom u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

Prema njihovim riječima, priliv migranata na područje USK u ovoj godini je značajno smanjen, a time i broj krivičnih djela čiji su počinioci strani državljani.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala