Sinove je teže odgajati: Neuropsiholog daje 4 savjeta roditeljima muške djece

Vjeruje se da mušku djecu treba manje maziti i od njih očekivati da budu jaki, da ne plaču te budu borbeni i snažni.

Ipak, znanstveni tvrde suprotno, a nedavno istraživanje je otkrilo da dječaci, u prvim godinama svog života, trebaju više nježnosti nego što je to potrebno djevojčicama.

Čuveni neuropsiholog Allan Schore predstavio je novije istraživanje koje dokazuje da se desna hemisfera mozga sporije razvija kod dječaka nego kod djevojčica. Što to znači?

Jednostavno rečeno, dječaci su manje osjetljivi na zvuke i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijim i “težim”. Za njih je teže da toleriraju stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, kao što je poremećaj pažnje, autizam, koji se očituju u ranom djetinjstvu.

Stoga, dječaci koji imaju strožije majke, koji su odmalena odgajani čvrstom rukom, bez mnogo emocija, postaju anksiozniji, što onda utječe na fomiranje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju.

Lijek za to je nježna, čvrsta veza sina sa majkom, zasnovana na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom.

Ovo ima ogroman utjecaj na razvoj mozga baš u prvoj godini života.

Četiri savjeta Alana Schorea roditeljima:

1. Ne razdvajajte sinove od majki po rođenju

Razdvajanje od majke odmah nakon porođaja uzrokuje ogroman stres kod sve djece, ali za dječake je to naročito važno jer se kod njih primjećuje nagli rast hormona stresa (kortizol). Ako duže budu razdvojeni od majke, pa se visok nivo stresa održi neko vrijeme, to može imati ozbiljan utjecaj na razvoj mozga i na zdravlje djeteta.

2. Provedite sa svojim sinom cijeli porodiljski dopust

Ili najmanje do prvog rođendana. U ovom periodu su najranjiviji.

3. Ne budite strogi prema njima

Posebno ne u prvoj godini života. Izbjegavajte stres, pristupajte im sa strpljenjem, jer oni vrlo dobro primjećuju negativne emocije. Ne branite im da plaču i nemojte ih zbog toga posramljivati. Ne ostavljajte ih same kada su uplakani, makar sami bili krivi zbog toga. Oni tada pate i potrebna im je potvrda da su vrijedni ljubavi. Često ih grlite, mazite, ljubite.

4. Na male dječake posebno negativan utjecaj mogu imati vanjski toksini

Kod njih oni mogu napraviti ozbiljan problem upravo u razvoju desne hemisfere. Iako možda djeluje kao paranoja, ali moramo uvijek biti oprezni sa svime što okružuje našu djecu.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala