Sjednica Vijeća ministara održana putem aplikacije Viber / Turković: U tom slučaju ne možete ništa, nema diskusije ni rasprave

Očigledno da je riječ o radnjama koje idu na štetu građana BiH. Stvara se nesigurnost, i ekonomska i finansijska, a najviše nesigurnost u ostvarenju prava, poručuje Turković

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, oglasila se povodom današnje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj su HDZ-ovi ministri ponovo blokirali bilo kakvu odluku.

– Današnja odluka tiče se uskraćivanja elementarnih prava državljana Bosne i Hercegovine, rekla je Turković aludirajući na to da zbog HDZ-ovih blokada nije sigurno održavanje Općih izbora u oktobru tekuće godine.

Turković ističe kako se današnje ponašanje pojedinih ministara u VM-u BiH ne smije tolerisati, jer je njihova dužnost izvršavanje uslova demokratskog funkcionisanja države.

– Ono što se desilo je potpuno neprimjereno bilo kojem demokratskom sistemu u svijetu. Odluka se tiče uskraćivanja elementarnih demokratskih prava državljanima BiH da biraju i da budu birani. To je nešto što se ne smije tolerisati. Ministri koji sjede u Vijeću ministara BiH su zaduženi da izvrše ono što je uslov demokratskog funkcionisanja države i vlasti, a danas je to onemogućeno, ističe Turković.

Šefica bh. diplomatije kaže da u ovakvim okolnostima ne postoji nikakva diskusija ili rasprava, s ozbirom da je sjednica održana putem Viber aplikacije i bila je svedena na glasanje “za” ili “protiv”.

– Očigledno da je riječ o radnjama koje idu na štetu građana BiH. Stvara se nesigurnost, i ekonomska i finansijska, a najviše nesigurnost u ostvarenju prava, kaže ona dodavši da novca za izbore ima i da to nije upitno.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala