Austrija: Hoće li vlada iduće sedmice uvesti obavezno cjepljenje?

Hoće li se sljedeće ljeto dodatno suspendirati uvjet cijepljenja ili će se zakon “zaoštriti”? Vlada će o tome odlučiti iduće sedmice, javljaju austrijski mediji. Kontroverzno obvezno cijepljenje u Austriji obustavljeno je oodmarta 2022. godine.

Kršenje obveze trebalo se je kažnjavati od sredine marta, ali je na preporuku stručnog povjerenstva obveza cijepljenja obustavljena do 1. juna 2022. godine. Ustavna ministrica Karoline Edtstadler već je prije nekoliko sedmica izjavila da ne očekuje “fokusiranje” prije ljeta.

“Nije proporcionalno”

Vlada je opravdala obustavu obveznog cijepljenja u martu rekavši da ono ne bi bilo proporcionalno s obzirom na prevladavajuću (omikronsku) varijantu koronavirusa. U vještačenju je navedeno da u to vrijeme obveza cijepljenja nije mogla bitno utjecati na opterećenje medicinske infrastrukture. Osim toga, smanjio bi se broj zaraženih u ljetnoj sezoni, smatra stručni savjetnik. Istodobno su upozorili da se novi, vjerojatno masivni, korona val “vrlo vjerojatno” može očekivati ​​u jesen ove godine.

Ministarstvo zdravstva želi pričekati vještačenje

Na zahtjev APA-e u četvrtak u Ministarstvu zdravstva nisu htjeli reći ništa o daljnjoj proceduri u pogledu obveznog cijepljenja, nisu željeli očekivati ​​konačno izvješće stručnog povjerenstva. Nakon toga o bilo kakvom propisu o suspenziji trebalo bi odlučivati ​​u glavnom odboru Nacionalnog vijeća.

Već je krajem aprila 2022. gpdine, ustavni ministar Edtstadler pretpostavio da će Komisija krajem maja u svom izvješću preporučiti još jednu suspenziju. Također je izrazila nadu da Vlada nikada neće morati uvesti obvezno cijepljenje.

Koje alternative obveznom cijepljenju postoje?

Među stručnjacima se već neko vrijeme vode rasprave o alternativama općoj obvezi cijepljenja. Epidemiologinja Eva Schernhammer, koja je i članica stručnog povjerenstva, zagovara obvezno cijepljenje u medicinskom području i u staračkim domovima.

Voditeljica Bioetičkog povjerenstva, Christiane Druml, poziva na usredotočenje na skupine poput zdravstvenih djelatnika, osoba starijih od 60 godina i visokorizičnih pacijenata svih dobnih skupina.

Virologinja Dorothee von Laer također je predložila ograničavanje obveznog cijepljenja na osobe starije od 60 godina. Ministar zdravstva Johannes Rauch dosad je odbijao izdvojiti pojedine skupine.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala