Dosadašnji rezultati daju prednost Denisu Bećiroviću: Izetbegović i SDA iz izbora u izbore sve slabiji

Nakon višemjesečne trakavice stranke opozicije napokon su se uspjele usaglasiti da će podržati Denisa Bećirovića kao zajedničkog kandidata na predstojećim izborima. Bećirović ne samo da je dobio podršku od stranaka trojke nego pride i od SBB-a, NES-a te gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, a podršci će se, vjerovatno, pridružiti i PDA.

Sudeći prema dosadašnjim rezultatima izbora, stvar je prilično jasna – Denis Bećirović ima velike šanse da bude novi bošnjački član Predsjedništva. Stranke koje su ga podržale na prethodnim izborima osvojile su oko 350 hiljada glasova. Kada se tome doda trend jačanja opozicije, a, s druge, brojne afere i osipanje SDA, jasno je da stvari samo još dodatno idu u korist Bećiroviću.

Čak i na prošlim izborima Bećirović je kao kandidat SDP-a, uz maksimalno razjedinjenu opoziciju, osvojio blizu 200.000 glasova te, sa samo 18 hiljada razlike, završio iza SDA-ovog Šefika Džaferovića, uz zabilježene brojne nepravilnosti.

Matematika nikako ne ide u prilog SDA. Od povlačenja Alije Izetbegovića najbolji rezultat u utrci za Predsjedništvo ostvario je Bakir Izetbegović 2014., osvojivši 247 hiljada glasova. Glasovi na koje mogu računati stranke opozicije koje su podržale Bećirovića uveliko to nadmašuju.

Glavni razlog što je SDA do sada uglavnom davala bošnjačkog člana Predsjedništva (s jedinim izuzetkom 2006., kada je izabran Haris Silajdžić) ležao je u razjedinjenosti opozicije. Podjela glasova između mnoštva kandidata (2014. ih je bilo čak 9) omogućavala je SDA da i s relativno najvećim brojem glasova zauzme Predsjedništvo. Ipak, na sljedećim izborima ostaje bez te svoje jedine i ključne prednosti.

Ratna retorika, dizanje tenzija, agresivni napadi na opoziciju i optuživanje političkih protivnika za izdaju postali su manir djelovanja nacionalnih stranke i njihovih lidera.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala