ZOVU GA KRALJEVSKOM BILJKOM, SVAKI SRBIN GA IMA KOD KUĆE: A malo KO ZNA DA OBARA ŠEĆER KAO LUD

Njegova konzumacija ima brojne zdravstvene prednosti

Originalno poreklom iz Indije, Azije i Afrike, bosiljak se smatrao svetom i plemenitom biljkom. Zapravo, reč “bosiljak” potiče od starogrčke reči “basilikhon”, što znači kraljevski.

Danas raste na mnogim mestim širom sveta. Mnogi ljudi uzgajaju bosiljak u svojim kuhinjama ili baštama. Ova mirisna biljka koristi se kao začin u raznim jelima, a ključnu ulogu ima u italijanskoj i tajlandskoj kuhinji.

Bosiljak ima veoma jak i prepoznatljiv miris, ali je uvek dobrodošao kao dodatak različitim jelima. Njegova konzumacija ima brojne zdravstvene prednosti.

Ova biljka sadrži mnogo vitamina i minerala, ali i antioksidante kao što su lutein, zeaksatin, beta-karoten i beta-kriptoksantin. Za mnoge benefite ključ su pomenuti antioksidanti i eterična ulja bosijka. Ova jedinjenja uglavnom nestaju tokom procesa sušenja, pa je uvek bolji izbor sveži bosiljak.

Ovo su samo neke od prednosti konzumacije svežeg bosiljka.

1. Smanjuje oksidativni stres

Bosiljak je prepun antioksidanata. Zajedno sa ostalima, kao što su antocijanini i beta-karoten, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, koji inače mogu dovesti do oštećenja ćelija i povećati rizik od raznih zdravstvenih stanja.

2. Regulacija šećera u krvi

Dodavanjem svežeg bosiljka u vaša jela pomažete u smanjenju visokog nivoa šećera u krvi. U jednoj studiji sprovedenoj na pacovima sa dijabetesom, ekstrakt bosiljka je delovao i umanjio njihov šećer.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala