Hamdija Abdić Tigar oslobođen otpužbi za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića

Kantonalni sud u Bihaću oslobodio je optužbi Hamdiju Abdića Tigra i petoricu optuženih za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio Abdićev advokat Alen Nakić.

“Sud je donio oslobađajuću presudu. U cijelosti je uvažio argumentaciju odbrane”, kazao nam je Nakić.

Dodao je da je zagonetno kako je takva optužnica i mogla biti potvrđena. Smatra da je to bio neosnovani pokušaj da se oskrnavi ono što su ovi ljudi uradili za Bosnu i Hercegovinu.

Prema optužnici Kantonalnog suda u Bihaću koja je potvrđena 2019. godine, za otmicu i likvidaciju generala Vlade Šantića teretili su se nekadašnji komandant Vojne policije Petog korpusa Armije BiH Hamdija Abdić zvani Tigar, te pripadnici ove vojne formacije.

Hamdija Abdić je zajedno sa pripadnicima vojne jedinice kojom je komandovao, bio optužen za organiziranje i izvođenje ubistva generala HVO-a Vlade Šantića na iznimno svirep i podmukao način.

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću odbrane Hamdije Abdića i ostalih optuženih za ubistvo počinjeno 1995. godine, zatražile su odbacivanje optužbi i donošenje oslobađajuće presude, zbog manjkavosti optužnice, nedostatka dokaza i zastarjelosti postupka.

Oni su prema navodima optužnice 8. na 9. mart 1995. godine iz prostorija HVO-a odveli Šantića u hotel “Sedra” u Cazinu, gdje je zarobljeni zadobio vidne povrede na glavi. Zatim je Šantić automobilom odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade.

Narednog dana je odveden van zgrade u nepoznatom pravcu, a usljed zadobijenih povreda podlegao je i njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, stoji u optužnici.

Advokat Alen Nakić, branilac prvooptuženog Hamdije Abdića zvanog Tigar, kazao je da je prethodni postupajući tužilac Husein Huzeirović na nezakonit način, tražeći pauzu, priložio potpisan zapisnik na kojem su, kako je rekao, bili tragovi svježe tinte. Nakić smatra da je najznačajniji dio iskaza svjedoka Duje Šantića, sina nestalog Vlade, izjava da Hamdija Abdić ne zna šta se desilo s njegovim ocem i čin rukovanja sa optuženim Abdićem u sudnici Kantonalnog suda.

Advokat Nakić zaključio je da u ovome predmetu nedostaju veze, poveznice namjere kao i konkretne radnje optuženih, ali i da je u predmetu bilo evidentno nezakonito vještačenje, izuzimanje uzoraka, pretresi prostorija, kao i nepostojeći zapisnici o poduzetim radnjama.

Zaključio je da bi optužba protiv Abdića trebala biti odbijena zbog zastarjelosti djela, a zbog niza propusta i nedokazanih navoda optužnice i donesena oslobađajuća presuda.

Kantonalni sud u Bihaću oslobodio je danas optužbi Hamdiju Abdića Tigra i petoricu optuženih za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO).