Odjel za branitelje HNS-a o oslobađajućoj presudi Abdiću: Selektivan pristup sudova u BiH

Odjel za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora BiH u ponedjeljak je najoštrije osudio nepravomoćnu oslobađajuću presudu Županijskog suda u Bihaću protiv optuženih Hamdije Abdić Tigra, Dede Karabegović, Jasmira Topal, Ramiza Ružnić, Indijana Alibegović i Envera Keranović, optuženih za nestanak i ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane Vlade Šantića.

Kantonalni sud u Bihaću “nije donio pravdu za porodicu Šantić, već je produžio agoniju koju ova obitelj proživljava više od 27 godina u traženju istine”, priopćeno je iz Odjela za branitelje HNS-a.

Dalje stoji kako je posebno nedopustivo da je cijeli proces “vođen kao civilno ubojstvo, a ne kao ratni zločin”.

Iz spomenutog odjela također ističu kako je “najočitiji ratni zločin” odvesti zapovjednika druge vojske (HVO-a), zatočiti ga, mučiti i na kraju ubiti.

“On je tim veći jer su se nalogodavci i izvršitelji ubojstva pobrinuli da se tijelo ubijenog generala Šantića ni do danas ne pronađe”, kaže se u priopćenju.

“Osloboditi onoga tko je rekao, vodite ga i radite s njim što hoćete, osloboditi one koji su ga odveli, i po svim informacijama mučili i na kraju i ubili, je nešto što je duboko uznemirilo, ne samo obitelj Šantić, već i sve hrvatske branitelje, pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, ali i cjelokupan hrvatski narod, i još jednom pokazalo selektivan i pristran pristup sudova u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju ratni zločini počinjeni od strane pripadnika Armije BiH”, ističe se u priopćenju Odjela za branitelje HNS-a.

Naglašeno je kako je oslobađajuća presuda dodatno “produbila nepovjerenje i pokazala pravnu nesigurnost u postupanje sudova u Bosni i Hercegovini”.

U priopćenju objašnjavaju kako je ratni zločin kazneno djelo koje ne zastarijeva te su od Tužiteljstva i Suda BiH tražili da preuzmu ovaj predmet i dovedu ga do kraja, “karakterizirajući ga kao ratni zločin te da se napokon privedu pravdi i budu osuđeni nalogodavci i izvršitelji”.

“U protivnom, još će se jednom pokazati da za hrvatske žrtve u Domovinskom ratu i njihove obitelji nema pravde, a cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini bit će uskraćena za pravu istinu o ovom ratnom zločinu, koji ni nakon 27 godina nije rasvijetljen”, istaknuto je.

Iz HNS-a su pozvali i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da pokažu interes za izgradnjom pravne države, doprinesu istini i pomirenju, jer je današnja oslobađajuća presuda “još jednom pokazala da Bosna i Hercegovina nije pravna država”.

“Presuda je pokazala da je ovo država u kojoj su pravda i istina dostupne samo nekima. Hrvatske žrtve ratnih zločina i njihove obitelji će još dugo čekati na pravdu i istinu, ako je uopće i budu dočekale”, zaključeno je na kraju priopćenja.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala