ŽELITE DA VAŠE DETE BUDE SREĆNO I USPEŠNO? Ovo je nauka koja će mu to omogućiti! NE PRAVITE OD NJE BAUKA, UČINITE JE ZANIMLJIVOM!

Poznata izreka kaže da je “matematika kraljica svih nauka”. Složili se sa tim ili ne, nepobitna činjenica je da se na njoj sve zasniva i da je svuda oko nas.

Skoro da nema zanimanja u kome nam nije potrebno bar osnovno zanje, a ako smo odlučni da se bavimo profesijom koja nam obezbeđuje sigurnu zaradu, matematiku moramo “držati u malom prstu”.

Ono što roditelji treba da znaju da ove nauke deci nikako ne smeju da prave bauka i da je od malih nogu igra brojevima veoma bitna, a može i te kako da bude zabavna, bilo da je sami izmislite ili da koristite neku od već unapred osmišljenih.

Da nove generacije imaju “matematički mozak” potvrđuje i činjenica koja proizilazi iz statistike uspeha đaka u osnovnim školama.

Milena Stanković, majka dva osnovca, ispričala nam je zanimljivu priču o ocenama iz prirodnih nauka.

– Član sam Saveta roditelja već četiri godine i nakon svakog tromesečja dobijamo izveštaj o uspehu i disciplini učenika od 1. do 8. razreda. Naravno da ima slabih ocena, ali je zanimljivo da, bar u našoj školi, svi učenici imaju pozitivne ocene iz matematike, fizike i hemije, dok je uspeh slabiji iz nekih društvenih nauka poput istorije i geografije – kaže naša sagovornica i dodaje:

– Morate priznati da je u vreme kada smo mi išli u školu, bilo obrnuto. Očigledno da današnjim klincima brojevi i računske operacije nisu bauk, a što nam je potvrdila i jedna od učiteljica 3. razreda koja kaže da deci mnogo lakše ide matematika od srpskog i da ono što nauče, trajno pamte.

Značaj matematike je takav da u kombinaciji sa inovacijama i kreativnošću našoj deci može da otvori put za značajne uspehe kako u Srbiji tako i na globalnom nivou.

Kako bi najmlađima približili matematiku i učinili je primamljivom, mnoge institucije i organizacije osmišljavaju različite programe i aktivnosti.

VIŠE OD IGRE

Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU i Noredus fondacijom realizuje ovogodišnji Maj mesec matematike pod sloganom “Više od igre”.

Tako je tim eminentnih stručnjaka implementirao ovu nauku u najrazličitije sfere – od koncerata, izložbi, igrica, zanimljivih radionica i predavanja.

Kako deci 21. veka da približimo matematiku, ako ne kroz video-igre i veštačku inteligenciju!

Na jednoj od manifestacija povodom Maja meseca matematike predstaviće se radovi 28 mladih ljudi iz raznovrsnih srednjih škola u Srbiji, koji su od februara do maja pravili video-igre o različitim oblastima matematike. Timovi su se sastojali od mladih iz gimnazija, kao i umetničkih, grafičkih i zanatskih, računarskih i elektrotehničkih škola. Uz pomoć naučnih komunikatorki i komunikatora, vođeni timom CPN-a koji čine matematičarka Borka Marinković i dizajnera narativa Ranko Trifković, ali i uz pomoć stručnih osoba iz kompanije Nordeus, oni su osmišljavali igre koje istražuju, problematizuju, opisuju i preispituju uvrežena znanja o matematici. Njihov rezultat su igre koje možete odigrati, možete ih dalje razvijati ili samo posmatrati druge kako se igraju. U svakom slučaju, učićete o matematici, o matematičarima, ali pre svega ćete otkrivati svoje skrivene sposobnosti. Ove igre su različitih žanrova, one pokazuju da je matematika nesagledivo inspirativna, da za sve uzraste može biti igralište, ali i teren za samospoznaju.

Programiranje, stvaranje priča, istraživanje matematike, saradnja i uvažavanje različitih znanja, sposobnosti i doprinosa, i na kraju iskreno i hrabro obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije koje učimo osmišljavanjem i igranjem ovih igara.

MATEMATIČKA UMETNOST

Da su, osim programiranja i pravljenja video-igara, matematika i umetnost i te kako mogu da budu povezani prikazaće nam “MatemaTeatar”.

Kao i u svakom pozorištu biće uzbuđenja, možda smeha, možda čak i suza, ali je sigurno da nova matematička otkrića neće izostati. Tri školske radionice, na tri scene, postaće male interaktivne predstave u kojima deca ravnopravno učestvuju sa velikim imenima nauke, spretno baratajući matematičkim pojmovima.

I na kraju ne zaboravite, čime god da u životu odlučite da se bavite, znajte da je MATEMATIKA GIMNASTIKA UMA!

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala