Dodik nastavlja po starom, poziva na “mirni razlaz” BiH

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a, Milorad Dodik je u obraćanju novinarima u Banjoj Luci rekao da ne postoji mogućnost da Bosna i Hercegovina opstane i da živi na krahu neoliberalnog svijeta, neki koji su još moćni drže je na silu.

Dodik je kritikovao i učešće ministra odbrane Bosne i Hercegovine, Sifeta Podžića na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koji je vodio ministar odbrane SAD-a, Austin Lloyd.

“Taj ministar je apsolutno iščašen iz svega, ali on nije pojedinac, on je dio udruženog poduhvata za rušenje Bosne i Hercegovine od strane muslimana”, izrekao je Dodik.

Optužio je “muslimanski nacionalizam” da koristi ukrajinsku krizu da bi reafarmisao svoje ciljeve.

“U Ujedinjene Nacije, Bosna je primljena zato što je htjela to Amerika i zemlje moćne toga vremena Britanija i neke druge Evropske unije. To su samo zato što su oni brzo priznali Bosnu i Hercegovinu”, iznio je čudne tvrdnje Milorad Dodik.

Kaže i da su Dejtonskim sporazumom “veliki” shvatili tu grešku, te da nisu htjeli da idu do kraja pa su sklepali sporazum koji je propao. Za propast Sporazuma optužio je visoke predstavnike i “muslimansku” stranu.

“Čuli smo jučer, da je njihov cilj bio sasvim neka druga Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina u kojoj su muslimani dominanti, a drugi mi Srbi, Hrvati i ostali bi trebala da bude ponižena potlačena raja koja bi trebala da ima neke mrvice građanskih ili manjinskih prava”, rekao je Dodik.

Kaže kako se Republika Srpska borila protiv Bosne i Hercegovine i da se i danas bori protiv BiH koju hoće “muslimani”.

“U toku rata proglasili smo samostalnu državu i smatrali smo da trebamo da budemo samostalni, to je bio naš cilj. Ni mi nismo dobili što smo tražili, ali nisu mogli ni da dobiju “muslimani”, nastavio je Dodik.

Dodik je poručio da je vrijeme da se aktivira mehanizam mirnog razlaza u Bosni i Hercegovini, te da bi svi imali mogućnost za miran život bez maltretiranja.

“Sa stanovišta “muslimana”, oni su na neki način insistirali na međunarodnoj pravdi. Taj Haški tribunal je zatvoren, to znači nema više Srba da presude. Šta više hoće da nam nametnu da oni nešto odlučuju”, kazao je Dodik.

Dodik je ponovio tvrdnje da se BiH pridruživala nekim izjavama vezanim za Ukrajinu bez odluka odgovarajućih organa.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala