Kamiondžija kažnjen sa 3.800 KM zbog prekoračenja radnog vremena

Policija Republike Srpske za dva dana kaznila je 8 od 29 vozača kamiona na području Bijeljine i Zvornika zbog nepoštovanja radnog vrema i obaveznih odmora.

– Kod četiri vozača utvrđeno je postojanje opasnih prekršaja, odnosno jedan vozač je sankcioniran prekršajnim nalogom u iznosu od 3.800 KM (prekršaji skraćenje sedmičnog i dnevnog odmora i prekoračenje neprekidne vožnje), a tri vozača sa po 1.000 KM zbog prekršaja vožnje bez digitalne kartice vozača, odnosno neposjedovanja dokaza o radnom vremenu za prethodnih 28 dana.

Ostala četiri vozača su sankcionirana za prekršaje prekoračenja neprekidne vožnje i skraćenje dnevnog odmora. Za navedene prekršaje slijedi uručivanje prekršajnih naloga pravnim licima u iznosu od 5.000 KM i odgovornim licima u pravnom licu u iznosu od 1.000 KM – saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Također, tokom kontrole kod jednog vozača utvrđena je zloupotreba potvrde o aktivnostima vozača, kao i digitalne kartice vozača, o čemu je obaviještena Republička uprava za inspekcijske poslove RS, koja će preuzeti postupanje po navedenom predmetu.

– Ministarstvo unutranjših poslova RS provodit će i u narednom periodu pojačane aktivnosti u pogledu poštovanja radnog vremena i obaveznih odmora, te apeluje na vozače teretnih motornih vozila da poštuju odredbe Zakona o radnom vremenu i obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu – zaključuje se u saopštenju.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala