DOKTORKA UPOZORAVA: Trešnje i višnje NIKAKO NE SMETE DA JEDETE OVAKO, može DA BUDE JAKO OPASNO

Doktorka kaže da manja količina ne bi trebalo da izazove komplikacije, ali ako se najedemo dosta koštica, moguće su tegobe

Ovih dana, kad je već uveliko u toku sezona trešanja, pojedinci ne bacaju koštice, već ih gutaju. Koliko to može da bude opasno objašnjava gastroenterološkinja dr Vladislava Bulat.

Od lekara hitne pomoći se može čuti kako malo-malo imaju intervenciju jer je neko trešnje ili višnje jeo cele – sa sve košticama. To nije nimalo naivno.

„Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rešava hirurškim putem“, kaže dr Bulat.

Pritom, to nije jedini problem koji koštice mogu da izazovu.

„Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa slabijem varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubre i naprave problem i kod mlađih“.

Doktorka kaže da manja količina ne bi trebalo da izazove komplikacije, ali ako se najedemo dosta koštica, moguće su tegobe.

Ona napominje da zato bilo koje koštice jednostavno treba izbegavati, prenosi „Alo“. Osim toga, kaže i da posebno treba biti obazriv sa aronijom.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala