Sutkinja u predmetu “Respiratori” odlazi u penziju, vraća li se postupak na početak?

Sutkinja Džemila Begović, predsjedavajuća Sudskog vijeća u predmetu „Fadil Novalić i drugi“ odlazi u penziju i već od narednog ročišta 6. juna postupak u ovom predmetu će preuzeti novi predsjedavajući Vijeća.

O ovome je na danas na kraju ročišta strane u postupku upoznala sama sutkinja Begović koja je tu priliku iskoristila i da se pozdravi s učesnicima ovog procesa.

Nije saopćeno ko će biti novi predsjedavajući Vijeća u ovom predmetu, a Fokus odgovor na ovo pitanje čeka od Suda BiH.

Također Sud BiH smo pitali na koji način se bira predsjedavajući u ovakvim situacijama, kada raniji odlazi u penziju. Čekamo i odgovor na pitanje koliko se u praksi Suda BiH u posljednjih pet godina desilo da usred glavnog pretresa i nakon godine i tri mjeseca trajanja nekog postupka desilo da dođe do zamjene predsjedavajućeg Sudskog vijeća.

Inače, prema procedurama, kako saznajemo iz advokatskih krugova, u ovakvim slučajevima čitav postupak mora ići iznova, ali ukoliko se stranke u postupku usaglase ranije izvedeni dokazi se ne moraju izvoditi.

Također, nezvanično se već spominje da bi na mjesto predsjedavajućeg Sudskog vijeća u predmetu u kojem se sudi optuženima za nabavku 100 respirtaora ACM812 A plaćenih oko 10,5 miliona KM iz budžeta, mogao biti imenovan jedan od dvojice članova Sudskog vijeća, odnosno sudija Branko Perić ili sudija Braco Stupar.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala