HRVATICU NASAMARIO ”VOJNIK IZ SIRIJE” ZA 2.000 EVRA: Obećao joj je vrtoglavu svotu , pa nestao sa LICA zemlje

Jedan takav incident nedavno je riječkoj policiji prijavila jedna 59-godišnja Hrvatica.

Naivni i usamljeni ljudi lak su plen predatora koji vrebaju na društvenim mrežama. Iako policija na ovakve slučajeve često upozorava, uvek se nađe neko ko nasedne na takozvane romantične prevare.

Jedan takav incident nedavno je riječkoj policiji prijavila jedna 59-godišnja Hrvatica. Nju je njepoznati muškarac oštetio za 15.000 kuna (oko 2.000 evra). On je kontaktirao preko društvenih mreža i predstavio joj se kao vojnik iz Sirije.

On je očigledno bio vrlo slatkorečiv, pa je uspeo da je uveri da mu uplati novac iako ga ne poznaje.

– Poslaću ti paket. Stićiće u Zagreb. U njemu će biti novac u vrednosti od milion dolara – rekao joj je nepoznati “vojnik”.

Ona mu je poverovala, pa mu je u dva navrata uplatila novac pre nego što je uopšte pomislila da je reč o prevari, pa je kada je šteta već učinjena sve prijavila policiji.

S obzirom na to da se policiji često javljaju žrtve ovakvih tzv. romantičnih prevara, oni ponovo upozoravaju građane, posebno žene, da budu oprezne pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje.

– Prevaranti tragaju za žrtvama kako bi ostvarili imovinsku korist i služe se raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i slično. Počinitelji takozvanih romantičnih prevara komuniciraju sa žrtvama i iskazuju snažne emocije prema žrtvi. Nakon što zadobiju njeno poverenje traže novac, poklone ili podatke o bankovnim karticama. Takođe mogu da traže i da im žrtva pošalje fotografije ili videe. Podsećamo građane da ne stupaju u komunikaciju sa osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti da provere identitet, a posebno da ne veruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža – upozorila je policija.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala