Potvrđena optužnica protiv policijskog komesara USK-a: Evo za šta se tačno tereti Mujo Koričić

Koričić obavlja dužnost i nakon što je stekao uslov za penziju

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Bihać u cijelosti je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Zenici koje policijskog komesara USK-a Muju Koričića tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Policijski komesar Mujo Koričić obavlja dužnost i nakon što je stekao uslov za penziju, a na mjesto komesara je došao nakon akcije Kastel i hapšenja svog prethodnika Rame Brkića.

– Optuženi se tereti da kao službena osoba nije obavio svoju službenu dužnost, tako što nije donio odluku o uplati obaveznih doprinosa za benficirani radni staž na svoje ime, iako je znao i bio svjestan da bi uplatom doprinosa za beneficirani radni staž, po sili zakona, stekao uslove za penziju te bi mu prestao i mandat policijskog komesara, izjavila je za Fenu savjetnica u Uredu glavnog tužitelja KT ZDK Asmira Redžić.

Koričića se tereti da je na taj način počinio krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, iz člana 383. stav 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno da je “sebi pribavio korist u vidu nepripadajućeg prava na radni odnos na radnom mjestu policijskog službenika u Upravi policije MUP-a USK i vršenja mandata policijskog komesara, kao i sva druga prava koja proizilaze iz radnog odnosa i mandata policijskog komesara”.

Kompletnu optužnicu protiv Koričića možete pogledati u nastavku:

/Tužilaštvo ZDK

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala