Oglasili se iz medrese u Cazinu povodom snimka mladića koji tvrdi da nije primljen u medresu jer pripada romskoj nacionalnosti

Nakon pojave članka i videa na društvenim mrežama i portalima u kojima se navodi da učenik D. Đ. nije primljen u medresu zbog pripadnosti romskoj nacionalnosti, medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ izdaje saopćenje za javnost:

“Učenik D. Đ. je u pratnji roditelja 26. maja 2022. godine došao u Medresu s namjerom da se upiše u Medresu kao redovan ili vanredan učenik. S obzirom da je učenik D.Đ. navršio 18 godina nema mogućnost upisa kao redovan učenik po pravilima Konkursa za upis učenika u I (prvi) razred JU Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u školskoj 2022/2023. godini, kao što po Pravilniku o polaganju vanrednih ispita u medresama nema mogućnost upisa ni kao vanredan učenik.

Ove činjenice su im na lijep predočili direktor i pedagogica Medrese. U spornom članku se također navodi da učenik nije primljen prošle godine u Medresu zbog pripadnosti romskoj nacionalnosti, što je potpuna neistina.

Naime, uvidom u Zapisnik komisije za prijem učenika od prošle godine primijetili smo da je učenik priložio svjedočanstva u kojima se vidi da je imao jako loše ocjene i smanjeno vladanje što nije u skladu s članom 4.

Pravilnika sa kriterijima za prijem učenika u prvi razred medresa i člana 1. Pravilnika o dopuni Pravilnika sa kriterijima za prijem učenika u prvi razred medresa.

Također, ostvaren je uvid i u đačku knjižicu u kojoj se vidi da je učenik na kraju prvog polugodišta u VII, VIII i IX razredu ostvario negativan opći uspjeh.

Iz svega navedenog vidljivo je da su od strane učenika D.Đ. izneseni lažni navodi o tome da nije primljen u Medresu zbog pripadnosti romskoj nacionalnosti. Napominjemo da još jedan učenik iste godine nije primljen iz istih razloga a nije pripadnik romske nacionalnosti.

Podsjećamo javnost da je Medresa otvorena za sve učenike bez obzira na nacionalnost, kao i to da s ponosom uvijek ističemo da su našu školu pohađali i sada pohađaju učenici različitih nacionalnosti, što za nas predstavlja ponos i veliko bogatstvo.”, stoji u sapoćenju.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala