SKANDAL U CAZINU / Nisu mu dali da upise medresu jer je Rom i izbacili ga napolje (VIDEO)

Redakciji portala Crna Hronika Info obratila se razočarana porodica Džemal, koji navode da su u dva navrata bili žrtve diskriminacije obrazovne institucije.

Naime, Damir Džemal, nagrađivani učač Kur’ana, nije mogao da upiše medresu “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu, samo zato što je Rom.

Poražavajuća je činjenica da je svojevrsni oblik rasizma ispoljen od strane osoba koje pored obrazovne obnašaju i religioznu funkciju u ovoj ustanovi.

“Prošle godine brat je otišao da upiše medresu. Nisu dali zato što je rom. Pedagogica i Enes Ljubijankić, direktor medrese, nisu ga primili. Brat je upisao mašinsku školu, vrlo je dobar. Danas smo otišli da ide vanredno da polaže, nisu nam dali jer smo Romi. Pedagogica nas istjerala” – napisali su nam uz video-ispovijest koju možete pogledati u nastavku.

S druge strane, iz medrese u Cazinu tvrde da navodi mladića nisu tačni, te da nije primljen i skroz drugih razloga. Saopćenje medrese možete pročitati ovdje: SAOPĆENJE: Oglasili se iz medrese u Cazinu povodom snimka mladića koji tvrdi da nije primljen u medresu jer pripada romskoj nacionalnosti

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala