Prijedorčanin Edin Ramulić nije dozvolio premijeru Novaliću da se obrati medijima na mjestu obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru (VIDEO)

Edin Ramulić, aktivista za ljudska prava iz Prijedora, nije dozvolio Premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću da se obrati medijima na mjestu obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru.

– Molim Vas nemojte, kratko je kazao Ramulić.

Premijer Novalić je ispoštovao molbu Ramulića i udaljio se s mjesta gde je trebao dati izjavu za medije.

Podsjećamo, na današnji dan prije tačno tri decenije počelo je sistemsko čišćenje Prijedora od nesrpskog stanovništva. Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naredilo da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”, poruka je koja je preko Radija Prijedor.

U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.