Resorno ministarstvo traži: Zabraniti izvoz peleta iz BiH da se zaustavi poskupljenje

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova Bosne i Hercegovine najavilo je donošenje odluka o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta kako bi se zaustavila njihova velika poskupljenja posljednjih mjeseci, posebice peleta koji se prodaje po dvostruko većoj cijeni u odnosu na godinu dana ranije.

Kod najvećih trgovaca u BiH tona peleta, koji se koristi kao energent za grijanje, dosegnuo je cijenu od 640 KM, dok se u isto vrijeme prošle godine tona peleta prodavala za oko 300 KM.

Proizvođači povećanje cijene vezuju za rast cijene električne energije, poskupljenja sirovine te rast cijena nafte i plina, prenosi Hina.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova države BiH Staša Košarac izjavio je u utorak da će nakon konzultacija s entitetskim vlastima Federacije BiH i RS zatražiti od Vijeća ministara zabranu izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta kako bi zaustavili divljanje ovih cijena u zemlji.

“Smatram da je potrebno usvojiti predloženu odluku o zabrani izvoza oblovine te s nadležnim entitetskim ministarstvima usuglasiti model u vezi sa zabranom izvoza ogrjevnog drveta i peleta”, rekao je Košarac.

Pojasnio je da su takvu odluku donijele i države iz inozemstva, navodeći primjer Srbije.

“Moramo usmjeriti naše napore kako bismo osigurali da sirovina ostaje u korist domaće drvoprerađivačke industrije. To će istodobno omogućiti i nižu cijenu energenata za sezonu grijanja, što je primaran interes svih građana”, naveo je Košarac.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala