VJEROVALI ILI NE / Za prva četiri mjeseca ove godine: BiH uvezla vode za čak 66 miliona maraka!

Iako je naša zemlja najbogatija vodom u regiji i među vodećim je državama u svijetu po količinama i čistoći vode, na policama naših trgovina i u bh. kafićima još je znatno više uvozne vode. Tako smo na uvoz vode za prva četiri mjeseca ove godine potrošili skoro 15 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, do maja ove godine na uvoz je potrošeno skoro 66 miliona KM.

Najviše smo je uvezli iz zemalja u regionu Srbije, Hrvatske i Slovenije. Ekonomski analitičar Igor Gavran  kaže da je lako objasniti povećanje uvoza, ali je teže objasniti ponašanje stanovnika BiH.

– Zašto je, nažalost, toliko povećanje uvoza, a ne toliko povećanje potrošnje domaće vode, to se već dijelom može objasniti time da strani konkurenti imaju daleko jači marketing, dostupniji su i u kafićima, reklamama, ali najveći dio je, ipak, u suštini, do samih građana – ukazuje Gavran.

Podsjeća da je skoro nemoguće naći prodavnicu ili kafić u BiH koji nemaju u ponudi domaću marku vode.

– I opet građani izaberu da kupe stranu vodu, za mene je to više psihijatrijsko nego ekonomsko pitanje – naglašava Gavran.

Olakšavanjem poslovanja domaćim proizvođačima vode, navodi, pomoći će im se da mogu ponuditi jeftiniji proizvod, ali i da novac ulože u marketing kako bi bili konkurentniji na tržištu.

Zanimljivo je da BiH vodu uvozi i iz Turske, Italije, Francuske, Njemačke, Norveške.

Prema službenim podacima, na spisku se mogu naći i Saudijska Arabija, Tajvan i Vijetnam.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala