FHMZ objavio prognozu: Evo kakvo nas ljeto očekuje

Srednja temperatura zraka tokom ljeta 2022. godine trebala biti iznad normale koja se odnosi na period 1981-2010. godina. Na to ukazuju proizvodi SEEVCCC-a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Evropu), FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod) kao i drugi prognostički materijali evropskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu.

– Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena do velika i iznosi oko 60 posto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu mjesecu – navode iz FHMZ-a.

U prognozi za ljeto dodaju da, iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, i minimalno dva toplotna talasa, nisu isključeni i kraći periodi s prodorima svježijih zračnih masa sa sjevera kontinenta.

– U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2022. godine trebalo bi biti malo svježije – navode iz FHMZ-a.

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 28, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 67 vrelih dana. Po gradivima očekivani prosječan broj vrelih dana tokom ljeta je: Sarajevo 24, Tuzla 28, Bihać 27, Mostar 59.

Iz FHMZ-a dodaju da je prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka na ovako dugo razdoblje složenija i manje pouzdana zbog čega se prognoza padavina za predstojeće ljeto mora uzeti s većom dozom rezerve.

– Dostupni prognostički materijali upućuju da bi ukupna sezonska količina padavina trebala biti manja u odnosu na prosjek uz umjerenu vjerovatnoću prognoze. Padavine će biti nejednako raspoređene, što znači da se očekuju duža sušna razdoblja, ali i periodi s izraženijim pljuskovitim padavinama”, navode iz FHMZ-a.

Dodaje se da su na jugu zemlje u ljetnom periodu ukupne količine padavina znatno manje u odnosu na ostatak zemlje tako da nije isključena mogućnost izostanka padavina na mjesec dana, ali i na duži vremenski period.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala