Rastu i cijene nekretnina u BiH: Provjerili smo kolike su kirije…

U prvom kvartalu ove godine u BiH je prodato ukupno 627 novih stanova, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа u prvom kvartalu 2022. godine u Bosni i Hercegovini iznosi 2.248 KM, što je u poređenju sa prоsјеčnom ciјеnom prоdаtih nоvih stаnоvа u protekloj gоdini viša za 23 posto, te u оdnоsu nа prvi kvartal 2021. gоdinе viša za 24,9 posto.

U prvom kvartalu ove godine u BiH je prodato ukupno 627 novih stanova, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Kako je kazao za Oslobođenje ekonomski analitičar i direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu Muamer Halilbašić, jedan od razloga zašto se to dešava, kada su u pitanju nove stambene jedinice, definitivno je poskupljenje sirovina odnosno repromaterijala koji se koristi.

“Međutim, zaboravlja se i situacija da smo imali i značajan dio štednje stanovništva koji je bio unutar bankarskog sektora, a koji je sada doveden u situaciju da traži neki prinos, jer su drastično smanjene kamatne stope koje banke nude na oročene štedne depozite”, pojašnjava nam Halilbašić.

Realna vrijednost novca

Dakle, s jedne strane imamo pad prinosa na štedne depozite dok s druge porast cijene koji značajno nadilazi prinos koji se postiže na kamate.

“Smanjuje se realna vrijednost novca. Dakle, vrijednost vaše imovine se smanjuje i otuda jedan značajan broj onih koji su imali određenu štednju i viškove koji su bili unutar bankarskog sistema odlučio se da povuče taj novac i iskoriste ga na bolji način, tj. da ta sredstva preusmjeri u kupovinu stanova i eventualno zakup, te kroz rast cijena na neki način sačuva realno vrijednost ušteđenog novca”, kaže naš sagovornik.

Dodaje da je to, prema njegovom mišljenju, jedan od bitnih faktora.

“Pad kamatnih stopa je još jedan faktor ne samo na depozite već i na kredite. Banke još uvijek imaju značajne viškove novaca i one u nastojanju da ta sredstva plasiraju idu s promocijama prema stanovništvu tako što odobravaju kredite”, ističe Halilbašić.

Ono što je zabrinjavajuće, barem za one koji namjeravaju kupovati nekretnine, jeste da ni u narednom periodu neće doći do pada cijena nekretnina.

Međutim, kada se uporede podaci entitetskih zavoda za statistiku, uočiljivo je da je više novih stanova prodato u manjem bh. entitetu RS nego u Federaciji BiH, a cijene u Banjoj Luci su mnogo više nego u Sarajevu.

Kirije skuplje za 10 posto

Do porasta cijena zakupa došlo je i kada je potražnja za iznajmljivanjem stanova u našoj zemlji u pitanju.

U agencijama za nekretnine koje se bave iznajmljivanjem stanova kažu da cijene variraju u zavisnosti od lokacije i površine stana, pa tako za garsonjeru potrebno je izdvojiti 200 KM, dok za luksuzni stan treba izdvojiti i više od 1.000 KM.

No, kako nam je kazao zaposlenik jedne od sarajevskih agencija, nekretnine koje oni iznajmljuju primjerene su prošlim godinama i nije došlo do znatnih povećanja.

“Što se tiče rasta cijene ‘rentanja’, barem što se naše agencije tiče, nije skočila cijena a koliko sam upoznat, nije mnogo ni u drugim agencijama, do nekih 10 posto”, govori za Oslobođenje.

Najviše se izdaju stanovi, kako kaže, srednje vrijednosti – kao i do sada.

“To su stanovi od 300 – 500 KM. Međutim, što se tiče prodaje nekretnina – cijene su skočile za 20 do 30 posto. Tako da ponude ima s tim da je potražnja veoma mala, naglašava naš sagovornik.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala