Sanski Most: Zločin koji nikad nije kažnjen

Tokom maja i juna 1992. godine na području Sanskog Mosta dogodio se veliki broj zločina nad civilnim stanovništvom. Tokom napada na Hrustovo i Vrhpolje ubijeno je 188 nedužnih civila, među kojima i veliki broj starijih osoba, žena i djece.

Ubistva su tada bila svakodnevna, a životi nesrpskog stanovništva gotovo da ništa nisu vrijedili. Mnogi zločini nikada nisu rasvjetljeni i njihovi počinioci još uvijek prkose pravdi. Jedan od takvih zločina dogodio se u naselju Zdena. Na kućnom pragu tada su ubijeni supružnici Fadil (38) i Paša Kaltak (35).

Ubistvo se dogodilo u kasnim noćnim satima, kada su trojica pripadnika Vojske RS zakucala na kućna vrata njihove porodične kuće. Pored supružnika, u kući su se nalazila njihova djeca i rođaci, koji su tako postali svjedoci ovog gnusnog zločina. Oni su kasnije svjedočili kako su vojnici uz psovke lupali na kućna vrata i supružnike zvali po imenu, nakon čega su se oni uputili da ih otvore. Kada su to učinili, trojica zločinaca su započeli bjesomučnu pucnjavu u kojoj su tijela supružnika doslovno masakrirana.

Nakon krvavog zločina udaljili su se s lica mjesta. Tijela Fadila i Paše Kaltak potom su, skupa s tijelima ostalih nedužnih žrtava koje su tih dana stradale u zločinačkom piru, ukopana u masovnu grobnicu na mezarju Greda, odakle su ekshumirana 1997. godine i potom dostojno ukopana. Ovaj zločin nikada nije do kraja rasvijetljen niti su njegovi počinioci dovedeni pred lice pravde.

Tužilaštvo BiH, međutim, još vodi istragu o ovom događaju i prema poslednjim informacijama ona je na dobrom putu da dovede do zločinaca. Nadati se da je pravda spora, ali dostižna i da zločin neće proći nekažnjeno. Sjećanje na Fadila i Pašu Kaltak živi u mislima njihove djece, najbližih srodnika i prijatelja, a na ovaj način i mi evociramo uspomenu na ove ljude koji nikome ništa nisu zgriješili. Njihov jedini grijeh bila su imena koja su nosili.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala