Šta je dozvoljeno voziti preko granice, visina kazne i šta trebate prijaviti kako biste izbjegli plaćanje kazne

Uskoro počinje sezona godišnjih odmora tokom kojih će mnogi građani putovati preko granica. Građani su vjerovatno najbolje upoznati sa odredbom da iz zemlje mogu da iznesu 10.000 eura bez obaveze prijavljivanja novca. Tako piše u Zakonu EU i trećih zemalja o deviznom poslovanju i Zakonu o sprečavanju pranja novca

Limit od 10.000 eura važi i za unošenje novca u treće zemlje. Ukoliko se unosi iznos veći od tog, građani su dužni da to uz porijeklo novca prijave carinskom službeniku i o tome dobijaju odgovarajuću potvrdu. Kada su u pitanju fotoaparati, lični nakit, laptopovi, konzole za igre i slični uređaji, njihovo iznošenje i unošenje u EU ne mora da se prijavljuje. To važi i za opremu za zimske sportove, ali i za čamce dužine do pet i po metara.

Međutim, ako se radi o nekim vrijednijim predmetima, carina savetuje da ih prijavite. Umjetnička djela, makar i kao poklon, moraju se prijaviti uz odgovarajuću dozvolu koju izdaje Zavod za zaštitu spomenika kulture. U slučaju iznošenje neke vrijednije knjige ili štampanog izdanje, za to je potrebna dozvola Narodne biblioteke.

Po povratku u EU građani su oslobođeni carine za svoj lični prtljag. Za šta se plaća kazna, šta carinik može da zaplijeni? Carinik će uz prekršajni postupak i zaplijenit meso i mesne proizvode, mliječne proizvode, voće i povrće. Kazna za svaku pronađenu kilu mesa je do 300 eura! Zabranjeno je vozit prema EU, biljke i biljne proizvode.

U slučaju avionskog prijevoza, na aerodromu postoje zeleni i crveni kontrolni carinski prolazi. Kroz zeleni se prolazi ako nemate ništa da prijavite.

Ako vas carinik zaustavi i pronađe kod vas nešto što niste prijavili, onda morate da platite kaznu čiji je opseg od jednostrukog do čak četvorostrukog iznosa vrijednosti robe koja je predmet prekršaja. Primjer je ako putujete vozilom a nosite više od dvije kutije cigareta koje niste prijavili , za svaku šteku možete bit kažnjeni do 500 eura!

Predviđena je i zaštitna mjera oduzimanja dotične robe, a u situaciji cestovnog prijevoza postoji i mogućnost oduzimanja vozila, ukoliko vrikednost robe prelazi trećinu vrijednosti prevoznog sredstva.

Zbog toga je najbolje da se uvijek prijavi roba jer će se građani tako zaštititi od sile primjene zakona i ozbiljnih kazni koje su za to predviđene, zaključuje carina.

U nastavku vam donosim slikovni prikaz šta je dozvoljeno vozit prema EU:

 

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala