U petak ističe rok za formiranje vojske RS-a, Dodik zaboravio na svoje planove

Narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao je da je Milorad Dodik očigledno zaokrenuo kormilo i odustao od Evropske unije, odveo RS u najgori međunarodni položaj od kada postoji, te da “uporno gura prst u oko važnim međunarodnim igračima i traži nove sukobe”.

“Posebno je opasno što je postao ogroman teret ne samo RS-u nego i Srbiji i njenoj politici mira i stabilnosti”, rekao je Crnadak.

Dodao je da se postavlja pitanje zašto Dodik nije pozvao ambasadora Srbije na sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a, da se čuje pozicija Beograda i njihova razmišljanja.

“Valjda je za zauzimanje stavova vezano za globalnu političko-bezbjednosnu situaciju i pozicioniranje Republike Srpske važnije imati stav Srbije, nego bilo koje druge zemlje. Da li je Dodik protiv onoga šta radi Srbija i kako je glasala u UN-u ili možda nije zadovoljan jučerašnjom izjavom predsjednika Vučića, da Srbija jeste vojno neutralna, ali politički nije, jer se opredjelila da postane članica Evropske unije”, pita Crnadak.

On ističe da u sutrašnju sjednicu Milorad Dodik i SNSD ulaze bez imalo kredibiliteta i ništa što sutra predlože ne treba uzeti za ozbiljno, nakon što u petak, 10. juna, ističe rok koji je Narodna skupština dala Vladi za formiranje Vojske Republike Srpske i UIO RS, a Dodik i SNSD po tom pitanju ništa nisu uradili.

“Kao i sjednica 10. decembra i sutrašnja je osmišljena u Dodikovom kabinetu i ima četiri cilja: Da Dodik izvrši naloge koje je dobio, da se stvore dodatne tenzije, da se nastavi sluđivanje naroda i da se pokuša pridobiti poneki glas za oktobarske izbore, jer je doživio strašne udarce zbog činjenice da je u vanjskoj politici nebitan i da Bakir Izetbegović, Bisera Turković i Sven Alkalaj sa njim mlataraju kako hoće”, naveo je Crnadak.

Dodao je da, što se tiče Radovana Kovačevića, “poznatog po nadimku ‘Republika Šumska’, njegove posljednje izjave potvrđuju da on i njegov šef zaista žele Republiku Srpsku da otjeraju u šumu, odnosno u totalnu međunarodnu izolaciju i da od nas naprave zatvoreni rezervat u kojem Izvršni komitet odlučuje o svemu i bjesomučno pljačka ono što je preostalo”.

“Na njihovu žalost, neće u tome, uspjeti”, poručio je Crnadak.