Osiguran dio novca za izbore, RAK će posuditi 9,7 miliona KM CIK-u

Ovom odlukom odobren je i novac za izbore, ali ne cjelokupna suma koju je CIK tražio, nego samo dio

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici ovogodišnji Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, o kojem bi se sada trebalo izjasniti i Predsjedništvo BiH.

Ovom odlukom odobren je i novac za izbore, ali ne cjelokupna suma koju je CIK tražio, nego samo dio.

Naime, ministri su usvojili Posebnu odluku kojom će CIK-u 9.7 miliona KM posuditi RAK. Podsjećanja radi, CIK je tražio 12.5 miliona, tako da još uvijek nije jasno kako će doći do dodatnih skoro tri miliona KM.

Državne institucije cijelu prošlu godinu kao i ovu funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Nakon izjašnjavanja Predsjedništva BiH koje je, prema Ustavu BiH, stvarni predlagač budžeta institucija BiH, procedura se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obveza u proceduru je 27. maja uputio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ). Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala