Kako su SDA i HDZ ostavili radnike u trgovini bez slobodnog dana u vrijeme praznika

SDA i HDZ ostavili radnike na milost i nemilost vlasnika kapitala, dostojanstven rad priznaju samo svojoj glasačkoj mašineriji

Zastupnici SDA i HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici nisu podržali Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, kroz koji bi se radnicima zaposlenim u sektoru trgovine omogućilo korištenje slobodnog dana u vrijeme praznika, navodi se u saopštenju Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH). Razočarani su ovakvim stavom zastupnika SDA i HDZ-a, koji su svojim glasanjem, kako ističu iz STBIH, još jednom pokazali kako zaposlene u ovom sektoru smatraju radnicima drugog reda.

“Iako su u više navrata obećavali da će podržati izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, danas su vladajuće stranke u FBiH pokazale da ih apsolutno ne dotiče realnost koju žive radnice i radnici u trgovini. Ponovo su pokazali da isključivo pravo na dostojanstven rad priznaju samo svojoj glasačkoj mašinerije u javnom sektoru, dok su radnike iz privatnog sektora potpuno prepustili milosti i nemilosti vlasnika kapitala“, stav je predsjednice STBIH Mersihe Beširović.

Beširović je istakla kako ovo pitanje nije bilo samo pitanje slobodnih dana, nego i pitanje patriotizma na koji vladajuće stranke u FBiH toliko polažu pažnje, barem deklarativno.

“Jer, kako očekivati da djeca trgovaca vole ovu zemlju i ostaju u njoj kada im oni koji su na vlasti vrlo direktno uskraćuju pravo da slave praznike ove zemlje?! STBIH od ovog neće odustati. Nastavit ćemo borbu sa onima koji su nas danas podržali, u nadi da će vrlo skoro upravo oni imati većinu u Parlamentu FBiH. Na trgovcima je da svojim izlaskom na izbore 2022., kojih mora biti, daju svoj maksimum da to i bude tako“, kazala je Beširović.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala