Nakon što je razotkrio aferu Potkivanje Alešević proživljava dramu: Trpi li osvetu pravosuđa?

Privrednik iz Kladuše dobio je kaznu od sudije iz Bihaća zbog ponašanja, pisao je VSTV-u, a sam sudija mu je poručio da pripazi na ponašanje

Nermin Alešević iz Velike Kladuše koji je pokrenuo aferu Potkivanje, a koja je potresla bh. pravosuđe, još nije izašao iz zamršenih pravnih bitaka. Alešević vodi firmu Airvent koja je orijentirana prema izvozu. Kiriju od njega sudski potražuju i Agrokomerc i Grupex, firme koje su u dubiozi, predmeti su od 2014. godine na sudovima, a upravo su oni bili povod snimka podmićivanja iz afere Potkivanje, koja nije dobila sudski epilog.

Manja šteta

Ali, za Aleševića tu nije bio kraj, nedavno je sudija Općinskog suda u Bihaću Senja Džafić donio rješenje protiv njega zbog omalovažavanja suda, kaznivši ga sa 720 KM, koje mora uplatiti u roku od tri dana. S obzirom na to da nije navedeno na koji žiroračun da uplati, ali i zbog bojazni od istog sudije koji vodi njegov predmet sa kirijom, Alešević je pisao VSTV-u, deponujući sredstva i prijavljujući sudiju da mu se sveti.

Kada se nosioci pravosudnih funkcija nazivaju kriminalnim pojedincima, dijelovima kriminalne grupe, da nisu normalni i slično, to nije uobičajeno i normalno, ističe Džafić

– Postignute sudske nagodbe između Agrokomerca i Airventa držao je godinu, da bi dočekale da se potpišu, a u međuvremenu sam morao plaćati po osnovu presude ovog sudije firmi Grupex. Na kraju je isti sudija presudio da je objekt vlasništvo Agrokomerca, priča nam Alešević.

On je tražio da se predmeti spoje ili da se okonča predmet sa Grupexom, međutim sve mu je odbijeno iako je za to postojao osnov.

– Jednostavno je mogao sve ostaviti do okončanja spora o vlasništvu, ne voditi druge predmete i tako ne bi bilo nikakve štete, smatra Alešević.

Sudija je mogao otvoriti ili dati nalog da se kirija koja je predmet spora uplaćuje na račun suda, pa kada se riješi predmet o tome čija je imovina, da sud prebaci uplaćene kirije vlasniku.

– Po svemu ovome se vidi da je korumpirano pravosuđe, zaključuje Alešević, koji je već jednom ukazao na korupciju u pravosuđu snimkom na kojem je bivši predsjednik VSTV-a.

U Sudu kažu da neće dozvoliti nazivanje sudija kriminalcima

Ipak, on vjeruje VSTV-u i ponovo piše dopise sa nadopunama posljednjih informacija kroz šta prolazi u Općinskom sudu Bihać.

Sud cijeni da je ovakav način komunikacije stranke neprihvatljiv, jer direktno zloupotrebljava prava priznata samim zakonom i na najgrublji način vrijeđa sam sud i sudije, te da ovakvim ponašanjem nanosi direktnu štetu cjelokupnom pravosudnom sistemu kojem se bez ikakvog uvažavanja i poštovanja obraća.

Način obraćanja

”Ovakav način komunikacije se mora vrlo ozbiljno shvatiti i sankcionirati ili će u suprotnom doći do uvriježenog stava da je ovakav način komunikacije stranaka sa nosiocima pravosudne funkcije, kada se oni nazivaju kriminalnim pojedincima, dijelovima kriminalne grupe, da nisu normalni i slično, uobičajen i “normalan”, što ni u kojem slučaju nije u interesu same države, građana i ostvarivanja pravosudne vlasti u samoj državi”, naveo je sudija Senja Džafić u rješenju protiv Aleševića.

Dodatna obrazloženja zatražili smo i službenim putem, ali prema navedenom očito je da sud u Bihaću neće dozvoliti ovakav način komunikacije sa Aleševićem.

U međuvremenu, zbog neplaćanja kazne za vrijeđanje suda, Alešević očekuje da mu sudija pošalje i policiju. Pišući VSTV-u, Alešević želi i to spriječiti, a preostaje mu još da se žali Uredu ombudsmana u BiH.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala