Zastupnici postavljali pitanja / Emrić: Tužilaštvo BiH mora početi hapsiti ministre, jer…

Sjednici od cijelog Vijeća ministara prisustvuje samo Selmo Cikotić

Sjednica Predstavničkog doma PSBiH počela je danas u Sarajevu. Prema dnevnom redu poslanici će razmatrati amandmane na Ustav BiH koji se tiču implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Sjednica je započela postavljanjem poslaničkih pitanja no odgovora na većinu nije bilo. Od cijelog saziva Vijeća ministara BiH sjedinici je prisustvovao samo ministar sigurnosti Selmo Cikotić, a većina pitanja bila je adresirana predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji, koji je pravdao izustanak službenim putom u Sjevernu Makedoniju.

– Gospodin Tegeltija je ranije najavio da neće biti prisutan, jer je u Ohridu, rekao je predsjedavajući Prestavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović.

Jasmin Emrić (A SDA) je tražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara da odgovori zašto Nacrt budžeta BiH nije usvojen u zakonskom roku.

– Zašto predsjedavajući i Vijeće minsitara nisu ispoštovali svoje obaveze u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH. Članom 10 navedenog zakona određeno je da je Vijeće ministara obavezno podnijeti Predsjedništvu BiH Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu najkasnije 15. oktobra tekuće godine. Ovdje želim naglasiti zakonsku odredbu obaveze VMBiH, a svaka obaveza je povezana i s odgovornošću. I to ne samo s političkom odgovornošću već i sa krivičnom odgovornošću koja se također ne primjenjuje u BiH. U ovom slučaju želim naglasiti posebno individualnu i kolektivnu krivičnu odgovornost zbog kršenja zakonom utvrđenih rokova. Smatram da neko treba konačno završiti u zatvoru kao primjer da se ovako slobodno i neodgovorno ponašanje funkcionera i ministara ne bi više ponavljalo. Tužilaštvo BiH mora početi hapsiti prije svega ministre koji krše zakone ove države. Zakoni su precizni, rokovi su propisani zakonom, rekao je Emrić.

Pitanje za Tegeltiju je imala i Snježana Novaković Bursać (SNSD) koja je zatražila od predsjedavajućeg da dostavi spisak nosioca funkcija na nivou BiH kojima je istekao mandat.

Aida Baručija iz Nezavisnog bloka pitala je ministra Cikotića iz kojih sigurnosnih razloga je zabranjena šetnja u Prijedoru na Dan bijelih traka.

-Mogao bih kazati da Ministarstvo sigurnosti nema nikakvih operativnih nadležnosti o aktivnostima ovog karaktera, ali ću u svakom slučaju nastojati da pogledam da li u u okviru mogućnosti i kordinacije koje imamo možemo u ovoj i sličnim situacijama napraviti bilo šta čime bismo sigurnost građana, institucija BiH podigli na veći nivo. Nisam imao nikakvu komunikaciju od nadležnog MUP-a RS-a u ovom smislu, niti od bilo koje druge institucije koja se bavila organizacijom ovog skupa, kazao je.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala