Egzodus radne snage iz BiH: Čeka li nas vrijeme kada će konobar biti Nepalac, a građevinar Vijetnamac

Prema podacima Unije za održivi povratak Bosne i Hercegovine, našu državu je u 2021. godini napustilo 170.000 stanovnika, skoro koliko ima Banja Luka.

Trend odlazaka mladih, radno sposobnih Bosanaca i Hercegovaca, vozača, zanatlija, trgovaca, konobara… predstavlja sve veći problem poslodavcima. No, u Udruženju poslodavaca Federacije BiH smatraju da postoji još nekoliko razloga zbog čega je problem sa nedostatkom radne snege sve izraženiji.

– Imamo pomalo iščašenu situaciju da se na biroima za zapošljavanje nalazi na desetke hiljada ljudi, a da istovremeno u privredi nemamo dovoljno radnika. Šta je u pitanju?

Prije svega, ti podaci nisu ažurirani, mnogi sa tih spiskova su već zaposleni u Njemačkoj, Austriji… Naravno, postoji određen broj ljudi koji neće da radi, odnosno bira posao. Došli smo u situaciju da se posao bira kao što je to slučaj u bogatim zemljama Evropske unije. Vjerovatno će biti onih koji će reći “kako tako može govoriti”, ali to je činjenica – kaže za Faktor Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

matra da je problem sistemske prirode.

– Imamo neadekvatno školstvo koje nije usklađeno sa potrebama tržišta i privrede. Istovremeno, obrazovni proces nije kvalitetan i zato će na prostor cijele države sve više biti stranih radnika, kako iz okruženja, tako i iz dalekih destinacija, recimo zemalja Azije. Prije nekoliko dana kolega je bio u Zagrebu i u jednom tamošnjem kafiću naišao je na konobara Indijca.

I mi smo nekome taj željeni “zapad”. Nedostaje nam građevinara, veliki je manjak radnika u industriji. Recimo, drvna industrija je najbrže rastuća grana privrede, mogla bi imati duplo veći učinak i izvoz, ali nema radnika – ističe Pandurević.

Naglašava kako se poslodavci suočavaju s birokratskim problemima.

– Imamo državni zakon o zapošljavanju stranaca koji se dodatno reguliše podzakonskim aktima na nižim nivoima. Evo, u FBiH mjesecima se borimo da Federalni zavod za zapošljavanje promijeni neka uputstva, ali bez uspjeha.

Niko ih ne može natjerati da rade svoj posao. S druge strane, u bh. entitetu Republika Srpska postoji agencija za zapošljavanje stranaca, pa poslodavci iz FBiH u RS-u dolaze do radnika, što je pomalo apsurdno – stava je naš sagovornik.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala