KRAJ SJEDENJA NA DVIJE STOLICE // Evropski parlament stavlja ulitmatum pred Srbiju: Uvedite sankcije Rusiji ako želite u EU

U dopunjenom tekstu izvještaja Evropskog parlamenta o Srbiji, u koji je uvid imao RTS, od Beograda se traži da uvede sankcije Rusiji i jasno se opredijeli za EU.

Pored poznatih uslova vezanih za vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Prištinom, izvještaj naglašava da će usklađenost sa vanjskom politikom EU, uključujući i sankcije prema Rusiji, odrediti dalji tok pristupnih pregovora, navodi RTS.

U tekstu 40 usaglašenih amandmana oko koji je postignut dogovor vodećih političkih grupa, posebno se naglašava potreba usklađivanja Srbije sa stavom EU prema ratu u Ukrajini, oblast vladavine prava, borbe protiv korupcije i medijskih sloboda.

Evropski parlament navodi da podržava članstvo Srbije u EU, uz ocjenu da to zavisi od političke volje srbijanskih vlasti i spremnosti na “ireverzibilne reforme, prije svega u vladavini prava”.

U brojnim amandmanima o odnosima sa Rusijom, koji su značajno proširili inicijalni tekst izvjestioca Vladimira Bilčika, evropski poslanici traže “hitno uvođenje sankcija”, izražavaju zabrinutost jer je Srbija “među rijetkim zemljama Evrope koja se nije uskladila sa pozicijom EU”, kao i zbog činjenice da je po usklađenosti na posljednjem mjestu u regionu.

“Zalažemo se da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena tek kada Srbija preduzme potrebne mjere u tom pogledu, uključujući i oblast vladavine prava”, navodi se u izvještaju.

Parlament “žali zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve” u vrijeme kada je zračni prostor EU zatvoren za letove iz Rusije, i poziva Srbiju da “razmotri svoju ekonomsku saradnju s Rusijom”.

Evropski parlament poziva Srbiju da prekine vojnu saradnju sa Rusijom, uključujući i projekte kakav je ruski humanitarni centar u Nišu. Parlamentarci su zabrinuti i zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom, Bjelorusijom i Kinom i kupovine vojne opreme iz ovih zemalja, za koju navode da odlazi “70 posto ukupnih nabavki opreme” u Srbiji, kao i zbog izvještaja o prisluskivanju lidera ruske opozicije u Beogradu.

Dopunjeni tekst izvještaja o Srbiji kritikuje “širenje dezinformacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, uključujući i preko medija bliskih vladi” i poziva vlasti da preduzmu “odlučne korake u borbi protiv najprisutnijih lažnih vijesti”.

Jedan od prihvaćenih amandmana ocjenjuje da postoji “nesrazmerna vidljivost trećih zemalja”, dok su neki od medija “glavni izvor anti-EU i proruskih narativa u Srbiji”.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala