Schmidt: Zatražit ću od Bundestaga da odobri slanje njemačkih vojnika u BiH

Do pojačanja angažmana došlo je poslije ruske invazije na Ukrajinu, zbog bojazni da bi Rusija mogla da izazove incidente i u drugim zemljama

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je danas da će Njemačka uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH u okviru misije EUFOR-a.

„Naredne sedmice će biti podnijet zahtjev Bundestagu koji će omogućiti da se u Butmiru zavijori njemačka zastava“, rekao je Schmidt novinarima poslije sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Njemačka od 2012. godine ne učestvuje u misiji EUFOR-a, ali je nedavno objavljeno da ta zemlja želi da rasporedi vojsku kako bi pružila podršku stabilnosti BiH.

Prije nekoliko mjeseci EUFOR je povećao broj svojih vojnika za 500 i trenutno ih je u BiH raspoređeno 1.100.

Do pojačanja angažmana došlo je poslije ruske invazije na Ukrajinu, zbog bojazni da bi Rusija mogla da izazove incidente i u drugim zemljama.

Schmidt je istakao da ljudima u BiH treba bezbjednost, jer je, kako je kazao, ona ugrožena vojnom operacijom Rusije u Ukrajini i ne zna se kako će se situacija razvijati u budućnosti.

„Zato je sada međunarodna zajednica ne samo spremna, već zna da mora dati važan doprinos u BiH da građanima pruži bezbjednost i poruči da morate i možete u vlastitoj zemlji ekonomski i socijalno imati budućnost“, kazao je on.

Komentarišući reakcije na nametnutu odluku o finansiranju izbora, koju je donio jučer, Schmidt je ocijenio da nikada nije doživio da se vodi diskusija o tome da li će biti održani izbori, koji su pravo građana.

„To nije trebalo ni da bude tema o kojoj se razgovara, već se to mora učiniti i zato je bilo vreme da se nešto učini“, naglasio je visoki predstavnik u BiH.

Schmidt je naglasio da će međunarodna zajednica nastaviti da koristi instrumente na raspolaganju da slučajevi korupcije i neodgovornog ponašanje ne bi prošli nepremijećeno.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala