BORAC MURAT ŠABANOVIĆ: “Vi iz SDA dolazite samo kad vam trebaju glasovi. Vi ste se ogriješili od ovu populaciju”

Borac Murat Šabanović, heroj iz Višegrada oštro je poručio članovima SDA stranke koji su bili prisutni povodom obilježavanja 31. godišnjice osnivanja Patriotske lige Bosne i Hercegovine (PL BiH) u Domu policije u Sarajevu, piše pressmedia.ba.

“Vi ste nas zaboravili. Vi iz SDA dolazite samo kad vam trebaju glasovi. Ja sam uvijek ovom rukom glasao za SDA ali vi ste se ogriješili od ovu populaciju. Il ste za nas ili ćemo mi svi na terenu biti protiv vas. To morate znati. SDA vlada Ministarstvom za boračka pitanja već 25. godina. 2 godine je bio Helez, napravio dobar posao. I 2 godine bila Hadžovićka.

Prema tome, nećemo više molite. Došlo je vrijeme da vi nas molite za glasove. Mi ćemo se znati osvetiti ako nas ne uvedete u zakon da budemo ravnopravni sa Zlatnim ljiljanima. Ne da mi daš značku a da mi ne daš prava. Ja nisam pas, ja sam ovdje od svih ljudi cijenjen kao narodni heroj koja nema nikakva prava. 30. godina smo šutili, država nema. Ali država ima razbaciva se parama, ne zna šta će od para ali nema za nas.

Nema jer nismo zapalili SDA ko što su Ljiljani zapalili Vladu, pa su ušli u zakon i imaju 800KM na značku. Koga to vi lažete više? Sram vas bilo! Mi smo državu spasili a ne Zlatni ljiljani. Oni su bili naši vojnici. ” – izjavio je ljutito narodni heroj Murat Šabanović

I članovi Zelenih Beretki, Muratu i Patriotskoj ligi daju punu podršku, ali podršku o ideji da se kazni SDA stranka na izborima ako se ne riješi pitanje najboljih sinova odbrane Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za naš portal.

Pripadnici Patriotske lige BiH prvi su stali u odbranu, prihvatajući tako prvi udar nadolazeće agresije na međunarodno priznatu državu BiH, nakon čega je uslijedilo formiranje Teritorijalne odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige Bosne i Hercegovine Sulejman Vranj je kazao da je povodom obilježavanja 31. godišnjice osnivanja PLBiH danas odana počast poginulim borcima i položeno cvijeće na spomen-obilježjima, uključujući i Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

On je kazao da je danas održana i Izvještajna skupština na kojoj je bilo govora o aktivnostima Saveza u protekloj godini.

“Slijedi akademija na kojoj će također biti govoreno o ulozi Patriotske lige i problematici s kojom se ona suočava. Ova akademija ima svoj radni i svečani karakter”, rekao je Vranj.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović istakao je da su osnivanje Patriotske lige, kao i Zelenih beretki i Teritorijalne odbrane bili izuzetno važni koraci s obzirom da su svjesne patriote počele da se organiziraju za otpor prije početka agresije na BiH. Dodao je da su se te grupe poslije inkorporirale u Armiju Bosne i Hercegovine.

“Kultura sjećanja i ovakve akademije su ozbiljna praksa, jer narod koji nema historiju nema ni svoju budućnost. Kultura sjećanja treba biti sistemski uređena, da uđe u kurikulume predmeta historije. Da časove historije ne moramo održavati na raznim obilježavanjima, već da djeca to uče iz udžbenika i znaju šta se to dešavalo 91, 92, 93, 94. i 95. godine. Kultura sjećanja je jedan od najznačajnijih segmenata u poslijeratnom periodu kojem ćemo posvetiti više pažnje u budućnosti”, rekao je Osmanović.

U tadašnjem Domu policije u Sarajevu, 10. juna 1991. godine, formiran je Savjet za nacionalnu odbranu u kojem je bilo sedam članova. Potom je krizni štab odbrane grada Sarajeva preuzeo naziv Patriotska liga regije Sarajevo. Kasnije su, tokom rata, sve jedinice Patriotske lige odlukom Predsjedništva BiH od 23. juna 1992. godine ušle u sastav Armije Republike BiH.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala