Opozicija ne želi letjeti s Dodikom u Brisel: Šarović odbio, Nešić već kupio kartu

Lideri političkih partija iz entiteta RS, koji će sutra sa kolegama iz FBiH boraviti u Briselu na sastanku sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom izgleda da se ne mogu dogovoriti oko detalja putnog aranžmana.
Naime kako je rekao lider SNSD-a Milorad Dodik neki učesnici iz RS-a su prihvatili, a neki odbili da zajedno putuju na predstojeći sastanak u Briselu službenim avionom Vlade RS-a.

“Učesnicima sastanka u Briselu iz RS-a ponuđeno je da zajedno idemo avionom Vlade Republike Srpske. Neki su prihvatili, a neki odbili pa sad od toga prave jeftinu besmislenu političku priču. Neka idu kako žele i s kim žele. Srećno”, napisao je Dodik na Twitteru.

Kako saznajemo, među onima koji su odbili da putuju sa Dodikom nalazi se lider SDS-a Mirko Šarović, što je potvrdio predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

“Moj dogovor sa Mirkom Šarovićem, predsjednikom SDS-a bio je da zajedno sa predstavnicima vladajućih stranaka otputujemo avionom RS-a. To je avion svih građana RS-a i svih njenih predstavnika. Zašto je gospodin Šarović promjenio odluku i otkazao put pitanje je za njega”, naveo je Nešić.

Nešić je, vidno razočaran, rekao da “tako važan posao nisu u stanju uraditi ogrnuti srpskom trobojkom nego ogrnuti u crno bijelu sliku za i protiv Milorada Dodika”.

Nešić kupuje kartu za Brisel

“Kako RS ne pripada ni jednima ni drugima smatram neophodnim da neko tamo zastupa većinu građana koji je nepodjeljeno vole i nepodjeljeno preziru sve one koji bi da je izdaju ili dijele. Da bih izbjegao trivijalna i suluda pitanja o tome zašto šest Srba leti ‘srpskim avionom’ i time stavim u drugi plan ono što su stvarni interesi RS-a putovat ću u vlastitoj organizaciji”, dodao je Nešić, a poslao je i fotografiju sa aerodroma na kojoj kupuje kartu za komercijalni let prilažući pasoš Bosne i Hercegovine.

Dodik je očigledno zamislio dolazak čitave delegacije iz manjeg BH entiteta u Brisel jednim avionom kao način da pokaže da je i pozicija i opozicija u RS-u složna oko ključnih pitanja. Jedno od njih je, svakako i stavak koji bi se mogao naći u zajedničkoj deklaraciji, a koji se odnosi na osudu Ruske agresije na Ukrajinu.

Podsjećamo, Dodik je jučer rekao da neće prihvatiti deklaraciju u kojoj se nalazi osuda Ruske agresije na Ukrajinu.

“Traže da se mnoge stvari istaknu u rezoluciji, a jedna od njih je da, eto mi osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu. Vjerujem da postoji konsenzus među nama iz RS-a i da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne – rekao je Dodik.

Kako stvari trenutno stoje, čini se da konsenzus o kojem Dodik govori i nije baš nepokolebljiv.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala