SEZONA JE POČELA // “Kako na odmor s plaćom od 543 KM, koliko zagovara premijer Novalić”

Na more će samo radnici koji su svoju sreću pronašli u zemljama zapadne Evrope, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović

U državi gdje je potrošačka korpa skoro 2.700 KM, a prosječna plaća malo iznad 1.000, takve stvari će moći priuštiti samo dobro plaćeni, kaže Šatorović

Sezona je godišnjih odmora, ali pod sve jačim pritiskom inflacije i obaveza pred hladnu i gladnu zimu veliki broj građana BiH o ljetovanju ne može ni razmišljati. Do morskih plaža će malobrojni, a do svjetskih turističkih destinacija tek privilegirani sretnici koji ne osjećaju posljedice najveće krize od rata.

Mnogi su ranije na more išli na kredit, no pitanje je sada ko će i hoće li uopće zadužiti se pa godinu vraćati ratu da bi se odmorio nekoliko dana.

Na more će samo radnici koji su svoju sreću pronašli u zemljama zapadne Evrope, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

– U državi gdje je potrošačka korpa skoro 2.700 KM, a prosječna plaća malo iznad 1.000, takve stvari će moći priuštiti samo dobro plaćeni, a takvih je vrlo malo. S plaćom od 543 KM, koliko zagovara premijer Novalić da je dovoljno za život, ne možete se odmoriti ni dan, a kamoli sedam. S tom plaćom ne možete ni preživjeti – govori Šatorović, piše Dnevni avaz.

O ljetovanju ne razmišlja ni armija od oko 350.000 penzionera u FBiH. Predstavnici Saveza udruženja penzionera u FBiH od Vlade FBiH su zatražili jednokratnu pomoć – da prežive.

– Penzioneri do najniže, s najnižom ili zajamčenom penzijom ne mogu ni razmišljati da o svom trošku, bez pomoći djece ili rodbine, odu na odmor. Oko 22 posto penzionera ima neku penziju višu od 500-600 KM, a oko 75 posto ima manje od 530 KM mjesečno – kaže predsjednik Saveza Redžo Mehić.

Zbog rasta troškova života građani imaju sve manje novca, a istovremeno su skuplji i turistički aranžmani, pa će na godišnje odmore visokopozicionirani, a običan narod će, eventualno, do Neuma ili manjih mjesta na Crnogorskom primorju, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

– Mnogi će odustati od godišnjih odmora, jer dolazi jesen, potrebno je planirati sredstva za ogrjev, školovanje djece… Građani pokušavaju preživjeti od prvog do prvog, imamo jednu kategoriju s rodbinom u inozemstvu, one koji su otišli iz države i ovu javnu elitu u institucijama u kojima “radio, ne radio, svira ti radio” – dodaje Pavlović.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala