Izetbegović na tribini SDA u Ilijašu: “Kada sam obećao 100.000 radnih mjesta, neki su to ismijavala, a danas je to skoro pa završena stvar”

U Kino Sali u Ilijašu održana je tribina Stranke demokratske akcije na temu „Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja“. Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u uvodu obraćanja uputio čestitke općinskoj administraciji u Ilijašu na ostvarenim rezultatima u proteklom periodu. Istaknuo je da je građane potrebno podsjetiti na činjenice iz prošlosti, odnosno na uspjehe koji su ostvareni pod liderstvom SDA, te zastoje i promašaje u okolnostima kada SDA nije predvodila procese.

– Dva puta su uspjeli da izguraju SDA iz vlasti i oba puta je to bilo jako loše po državu i građane – kazao je Izetbegović.

Govoreći o pitanju korupcije, Izetbegović je kazao da je ona prisutna u svim segmentima, ali da je nema tamo gdje je najvažnije, u rukovodstvu SDA.

May be an image of 1 person and standing

– Moj rahmetli otac je dobio dvije nagrade koje u zbiru iznose skoro milion KM, a zatim i honorare koji zbirno iznose oko pola miliona KM. On je to sve podijelio. Bio je to čovjek koji je umro sa dva odijela i parom cipela. Ja sam njegov sin i sve što imam je ova borba. Neki pričaju o visokim plaćama, a onda ih uzmu. Ja sam u tišini, ne samo u pandemiji nego sve vrijeme, davao dio svoje plaće. Prijavio sam svoju imovinu. Ako išta osim toga ima, poklonit ću je onome ko je pronađe i odustat ću od politike – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na složenost procesa u BiH i više faktora koje utječu na te procese, ali i na činjenicu da SDA, uprkos krizama i blokadama, uspijeva pronaći rješenja za sve izazove.

– Broj zaposlenih je u FBiH porastao za 67.000, a da nije bilo pandemije taj bi broj bio još veći. Kada sam obećao 100.000 radnih mjesta u BiH u deset godina, neki su tu izjavu ismijavali, govorili da je to nemoguće. Činjenice govore da je to ipak moguće i da smo to skoro i ostvarili. Porastao je BDP, porastao je izvoz, imamo pozitivan bilans sa zemljama CEFTA-e, porastao je izvoz namjenske industrije gotovo tri puta, porasle su plaće i penzije. Sve su to činjenice koje se ne mogu osporiti – izjavio je Izetbegović.