Dodiku prijeti do pet godina zatvora. Istraga je završena, stiže i optužnica

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ovih bi dana trebalo podignuti optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, objavio je hrvatski portal nacional.hr .

Čelnika SNSD-a pripadnici Državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA) ispitali su 19. jula po nalogu tužiteljstva zbog nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Istragom je obuhvaćen i Miloš Lukić, direktor Službenog glasnika RS-a, koji je također ispitan. I njegovo ime naći će se na optužnici.

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet o Dodikovim nezakonitim radnjama kojima se ruše odluke visokog predstavnika u BiH, a Miloš Lukić sumnjiči se zbog objave Dodikova nezakonitog ukaza u “Službenom listu”.

Službena istraga pokrenuta je prije dvije sedmice, a uz Dodika i Lukića saslušano je još nekoliko osoba.

Visoki predstavnik Schmidt poništio je 1. julq antidaytonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika, kao i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Krivičnom zakonu dodan je i dio u kojem se kriminalizira nepoštovanje odluka visokog predstavnika.

Prema KZ-u BiH, zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina bit će kažnjena svaka službena osoba, na svim razinama vlasti u BiH koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili pak sprječava njezinu primjenu.

 

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala