Njemačka obustavila 4 projekta važna za RS, Dodik u svom stilu odgovorio: “Kad je Švabo htio dobro Srbima? Nikad, pa ni sad!”

Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini obavijestila je o tome da ova država obustavlja četiri infrastrukturna projekta u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.

“Njemačka savezna vlada odlučila je da u RS-u dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju”, saopćeno je iz njemačke ambasade.

Navode da je pozadina toga nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

“Kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, Njemačka vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta. Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte. Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom. Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou Bosne i Hercegovine ili regiona Zapadnog Balkana, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom”, obrazloženo je iz Njemačke ambasade.

Ističu da njemačka vlada podržava približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

“Njemačka je spremna dalje intenzivirati saradnju s Bosnom i Hercegovinom, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine”, poručeno je.

Povodom sankcija oglasio se i Milorad Dodik koji je u svom stilu komentarisao odluku njemačke vlade.

– To nije ništa novo. U zadnjih sto godina, Nijemci su napadali Srbe i vodili ratove protiv nas. Kada je Švabio htio dobro Srbima? Nikada, pa ni sada, kazao je Dodik aludirajući na dva svjetska rata.

O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala