Ogrešević: “Vlada FBiH ispunjava želje Dodik i Čovića na štetu Bošnjaka” (VIDEO)

Politička kriza nije okončana. Šta slijedi nakon godišnjih odmora. Je li na vidiku nova kombinacija, koalicija unutar vlasti i opozicije? O ovoj i drugim temama – za Dnevnik 3 FTV-a govorio je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Kriza u BiH je konstanta od potpisivanja Daytona, a posebno u posljednjih 10-15 godina – od referenduma za nezavisnost RS-a, kazao je Ogrešević.

„Mi želimo normalnu državu sa svim našim sunarodnjacima – bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju pripadnost, ali je očito da to neke politike ne žele. Kao što je to nekad rekao rahmetli Alija Izetbegović – Bosna je ideja da ljudi različitih vjera, nacija, opredjeljenja ili bilo čega drugačijeg mogu živjeti zajedno. Upravo mi se čini da ove agresivne politike iz devedesetih godina nekako da se boje da bi ta ideja mogla uspjeti“, kazao je Ogrešević.

Ogrešević je komentarisao i „devet strategija“ Denisa Bećirovića – slaže se sa njegovom analizom.

„Urušen je Ustav, ne poštuju se odluke Ustavnog suda BiH u RS-u, odluke Visokog predstavnika – to je prioritet u ovom trenutku“, upozorio je Ogrešević.

Ogrešević je ponovio da SNSD nije trebao biti dio državne vlasti: „Dodik nam tumači i Dayton i međunarodno pravo i šta možemo i šta ne možemo – to tako ne može“.

Što se tiče Ustavnog suda BiH, isključivanje stranih sudija mora biti zadnja mjera, poručio je Ogrešević.

-Tek kad demokratski razvoj naše države bude na tom nivou da smo imamo sud gdje će biti samo domaće sudije koje će imati takve reference i kredibilitet da će donositi odluke po tumačenju Ustava, a ne po instrukcijama svojih političkih mentora.

Za Marina Vukoju je kazao da je predstavnik HDZ-a BiH: „Njega gura Dragan Čović i mi nećemo glasati za Marina Vukoju dok god Čović podržava antiustavnu djelovanje Milorada Dodika“.

Predsjednik NES-a je govorio i o vlasti na nivou FBiH – za Parlament FBiH negativna ocjena, Vlada FBiH samo ispunjava želje.

Kad su u pitanju dešavanja u septembru – prvo treba razriješiti neustavno djelovanje, kazao je Ogrešević.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala